Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Λύθηκε το θέμα με τα ιατρικά συνέδρια


- Νέα εγκύκλιος του Ε.Ο.Φ. ( εδώ

Λύθηκε το πολύ σοβαρό θέμα με τα ιατρικά συνέδρια που είχε προκύψει, το οποίο μάλιστα εμείς είχαμε αναδείξει ( εδώ ). 
Με μια "περίεργη" ρύθμιση στον κώδικα δεοντολογίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδος και την εξίσου "περίεργη" αβλεψία του Ε.Ο.Φ., "απαγορεύαμε" ουσιαστικά να γίνονται ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και τα στέλναμε στην...Τουρκία. 
Με νέα εγκύκλιο του ΕΟΦ, την οποία υπογράφει η κα. Μαρία Σκουρολιάκου, πρώτη αντιπρόεδρος του οργανισμού, αίρονται τα εμπόδια, αν και διατηρούνται κάποιοι μικροπεριορισμοί, όχι όμως ιδιαίτερης σημασίας εκτιμούμε. 
Ωστόσο αναμένουμε τον σχολιασμό των ειδικών. 
Τα βασικότερα σημεία της εγκυκλίου:
- Το κόστος φιλοξενίας των Επαγγελματιών Υγείας σε Επιστημονικές εκδηλώσεις/συνέδρια του Εσωτερικού δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως τα 70,00€ ανώτερο κόστος διατροφής, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και 140,00€ ανώτερο κόστος διαμονής, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
- Καθορισμός πλαφόν στην δαπάνη του ξενοδοχείου, για τις εκδηλώσεις Εσωτερικού, βάσει της τιμής και όχι αξιολόγηση βάσει των αστεριών του ξενοδοχείου.
- Οι επιστημονικές εκδηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται σε τουριστικούς προορισμούς κατά την διάρκεια των αντίστοιχων τουριστικών περιόδων, ήτοι θερινών (20/6 έως 15/9) χειμερινών (15/12 έως 15/01) και σε καμία περίπτωση σε χιονοδρομικούς προορισμούς για την περίοδο 15/12 έως 15/03.
- Τα Νοσοκομεία , Πανεπιστημιακές κλινικές , εργαστήρια, κλινικές του ΕΣΥ έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης μόνοι ή από κοινού, μόνο Επιστημονικών Εκδηλώσεων. H διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών δεν μπορεί να ξεπερνά τις δύο μέρες και η χορηγία από κάθε εταιρία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ δύναται να ανέρχεται στο ποσό των 2.500€, με ανώτατο όριο από το σύνολο των εταιρειών/χορηγών, το ποσό των 10.000€. Οι ειδικές περιπτώσεις υπέρβασης του προϋπολογισμού, θα εξετάζονται κατά περίπτωση (π.χ. εισαγωγή πτωματικών τεμαχίων από το εξωτερικό – συμμετοχή ξένων ομιλητών κ.λ.π). Τα Νοσοκομεία , Πανεπιστημιακές κλινικές , εργαστήρια, κλινικές του ΕΣΥ έχουν την δυνατότητα οργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων, έως 3 φορές ανά έτος.

Ολόκληρη η ερμηνευτική εγκύκλιος ακολουθεί, ενώ στην αρχή της ανάρτησης μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την εγκύκλιο. 
Καλό διάβασμα και περιμένουμε σχόλια. 

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 

1. Eπιχορήγηση Εταιρειών προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ προς Επαγγελματίες Υγείας - Επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις εξωτερικού, τύπου Α΄ Οι εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, δύνανται να επιχορηγούν για την συμμετοχή τους σε Eπιστημονικές Εκδηλώσεις/Συνέδρια του Εξωτερικού (τύπου Α΄), Επιστήμονες Υγείας καθώς και επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση, το θέμα της Επιστημονικής Εκδήλωσης/ Συνεδρίου να συνάδει με την ειδικότητα και το αντικείμενο του συμμετέχοντα επιστήμονα.
2. Οι Ε.Υ. συμμετέχουν σε Επιστημονικές εκδηλώσεις Εξωτερικού (τύπου Α΄) μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος (άρθρο 11 παρ.18 Ν. 2889/2001), όπως :
• Διεθνείς
• Εκδηλώσεις Ευρωπαϊκών χωρών (Εθνικά)
• Εκδηλώσεις χωρών Β. Αμερικής (Εθνικά) που διοργανώνονται από επιστημονικούς φορείς αναγνωρισμένων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων (όχι P.C.O. η μεμονωμένα άτομα).
3.Τα Πανελλήνια Συνέδρια πραγματοποιούνται όχι περισσότερο από μία φορά ετησίως. 4.Χορηγίες Επιστημονικών εκδηλώσεων: Η υποστήριξη (συμπεριλαμβανομένου ή μη του χορηγικού πακέτου) Επιστημονικών εκδηλώσεων/Συνεδρίων από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, που οργανώνονται στο Εσωτερικό με έγκριση του ΕΟΦ, με εκθετήρια, δορυφορικά συμπόσια, διαλέξεις, διαφημίσεις, οργανωμένα γεύματα καθώς επίσης και γενική επιχορήγησή τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, τα παρακάτω όρια συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ:
 Επιστημονικές εκδηλώσεις Διεθνείς , (Παγκόσμιε/Πανευρωπαϊκά), που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα από επιστημονικούς φορείς του Εξωτερικού ή από κοινού με Ελληνικό επιστημονικό φορέα, έως 50.000€, ανά εταιρεία/χορηγό
 Επιστημονικές εκδηλώσεις Πανελλήνιας εμβέλειας, διάρκειας ≥ των τριών (3) ημερών και αριθμό ατόμων ≥ 100, έως 30.000€, ανά εταιρεία/χορηγό
 Επιστημονικές εκδηλώσεις ≤ των δύο (2) ημερών και αριθμό ατόμων ≤100, έως 20.000€ , ανά φαρμακευτική εταιρεία.
 Επιστημονικές εκδηλώσεις διάρκειας μιας (1) ημέρας ανεξαρτήτου συμμετοχής ατόμων, έως 10.000€ ανά εταιρεία/χορηγό.
5. Επιστημονικές εκδηλώσεις ( Τύπου Δ΄) Εσωτερικού – Εξωτερικού:
α) Επιστημονικές εκδηλώσεις (τύπου Δ΄) στην Ελλάδα, οργανώνονται από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ με έδρα εκτός Ελλάδος οι οποίες αναλαμβάνουν όλο το κόστος της εκδήλωσης , δεν έχουν προωθητικούς σκοπούς, αντιθέτως έχουν αποκλειστικά εκπαιδευτικό ή ερευνητικό χαρακτήρα, αποτελούν εξειδικευμένα fora, έχουν πλήρες επιστημονικό πρόγραμμα και συγκεντρώνουν ομιλητές υψηλού κύρους ( π.χ. εκπαιδευτικά σεμινάρια για ομιλητές ή για συγγραφή επιστημονικών άρθρων ή και διατριβών, CMEs, ερευνητικά προγράμματα κλπ). Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις τύπου Δ΄, από εταιρείες του εξωτερικού, δύναται να είναι απεριόριστος και με απεριόριστο αριθμό συμμετοχών. Οι εκδηλώσεις τύπου Δ΄ από εταιρείες του εξωτερικού δεν υπόκεινται σε κανένα χρονικό περιορισμό κατάθεσης αίτησης (έντυπο αίτησης τύπου Δ΄).
β) Επιστημονικές εκδηλώσεις (τύπου Δ΄) στην Ελλάδα, οργανώνονται από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, με έδρα εντός Ελλάδος , οι οποίες αναλαμβάνουν όλο το κόστος της εκδήλωσης , δεν έχουν προωθητικούς σκοπούς, αντιθέτως έχουν αποκλειστικά εκπαιδευτικό ή ερευνητικό χαρακτήρα, αποτελούν εξειδικευμένα fora, έχουν πλήρες επιστημονικό πρόγραμμα και συγκεντρώνουν ομιλητές υψηλού κύρους ( π.χ. εκπαιδευτικά σεμινάρια για ομιλητές ή για συγγραφή επιστημονικών άρθρων ή και διατριβών, CMEs, ερευνητικά προγράμματα κλπ). Πραγματοποιούνται στην έδρα της εταιρείας (Ελλάδα), προσφέρεται καφές ή αναψυκτικό. Δεν προβλέπεται διανυκτέρευση , εκτός από ειδικές περιπτώσεις για Ε.Υ. της περιφέρειας και για μία μόνο διανυκτέρευση, εφόσον το πρόγραμμα είναι πέραν των πέντε ωρών ( ισχύουν τα όρια δαπανών των εκδηλώσεων τύπου Α΄ Εσωτερικού, Β΄& Γ΄) Η διοργάνωση εκδηλώσεων τύπου Δ΄, από εταιρείες με έδρα εντός Ελλάδος υπόκεινται στον ίδιο χρονικό περιορισμό κατάθεσης αίτησης με τις εκδηλώσεις τύπου Β΄ & Γ΄ (έντυπο αίτησης τύπου Δ΄). Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις τύπου Δ΄, από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ με έδρα εντός Ελλάδος, δύναται να είναι απεριόριστος, με ανώτερο αριθμό εκδηλώσεων δέκα (10) εκδηλώσεις/εταιρεία ετησίως.
6. Συμμετοχή Ε.Υ. σε εκδηλώσεις Εσωτερικού- Εξωτερικού , Eξαιρέσεις α. Εάν ο Επαγγελματίας Υγείας είναι ‘’ομιλητής’’, ‘’πρόεδρος’’ , ‘’μέλος’’ της οργανωτικής επιτροπής, 1ος – 2ος και τελευταίος “συγγραφέας” σε εργασία (προφορική ανακοίνωση ή poster) που έχει εγκριθεί να παρουσιαστεί στην εκδήλωση . Εάν η ομιλία ή ανακοίνωση είναι προϊόν συνεργασίας παραπάνω της μιας κλινικής ή του ενός εργαστηρίου τότε η εξαίρεση τύπου (α) περιλαμβάνει και τον τρίτο καθώς και τον προτελευταίο συγγραφέα ( 1ος – 2ος – 3ος προτελευταίος και τελευταίος συγγραφέας). β. Οι συμμετέχοντες Επαγγελματίες Υγείας σε Διεθνείς κλινικές μελέτες συναφούς θεματολογίας, εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ, : ο επικεφαλής του προγράμματος, ο τεχνικός και ο ιατρός που εκτελεί την μελέτη. γ. Δυνατότητα συμμετοχής σε στοχευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Εξωτερικό επί τη βάσει του προγράμματός τους π.χ. συμμετοχή σε ειδικά workshops (εκμάθηση ειδικών τεχνικών ενδοσκόπησης, ή χειρουργικής), ερευνητικά σεμινάρια (research seminars), εκπαιδευτικά μονοθεματικά σχολεία (π.χ. Εuropean Respiratory School on monitoring airways diseases). Στις Εκδηλώσεις/Συνέδρια της εξαίρεσης (γ) δύναται η κάθε εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, να αποστέλλει έως πέντε (5) Ε.Υ. ανά εκδήλωση και οι Ε.Υ. δύνανται να συμμετάσχουν σε τρείς (3) εκδηλώσεις, ετησίως.
7. Συμμετοχή Ε.Υ. σε Διεθνείς εκδηλώσεις/Συνέδρια που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα Η συμμετοχή Ε.Υ. σε διεθνείς Επιστημονικές εκδηλώσεις/ Συνέδρια στην Ελλάδα , που διοργανώνονται από Επιστημονικούς φορείς του Εξωτερικού ή σε συνεργασία με Ελληνικούς επιστημονικούς φορείς, θεωρείται συμμετοχή σε Επιστημονική Εκδήλωση Εσωτερικού.
8. Η επιχορήγηση Ε.Υ. σε Επιστημονικές εκδηλώσεις Εσωτερικού μόνο της εγγραφής δεν προσμετρείται στα αριθμητικά όρια συμμετοχής, εφόσον δεν συνοδεύεται με έξοδα μεταφοράς και παραμονής.
9. Οι Eταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, που δεν εισάγουν απολογιστικά στοιχεία στη βάση δεδομένων (Data base) του ΕΟΦ, θα αποκλείονται για ένα έτος από οποιαδήποτε πραγματοποίηση Εκδήλωσης τύπου Β΄ Γ΄ ή αποστολή Ε.Υ. στο Εξωτερικό, σε εκδηλώσεις τύπου Α΄.
10. Οι Ε.Υ. που ξεπερνούν το όριο συμμετοχών τους σε εκδηλώσεις Εσωτερικού – Εξωτερικού ή δεν υποβάλλουν στην εταιρεία /χορηγό πιστοποιητικό παρακολούθησης ή δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια από τον φορέα εργασίας, θα αποκλείεται η επιχορηγούμενη συμμετοχή τους, για ένα έτος, από οποιαδήποτε Επιστημονική εκδήλωση .
11. Τα Νοσοκομεία , Πανεπιστημιακές κλινικές , εργαστήρια, κλινικές του ΕΣΥ έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης μόνοι ή από κοινού, μόνο Επιστημονικών Εκδηλώσεων. H διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών δεν μπορεί να ξεπερνά τις δύο μέρες και η χορηγία από κάθε εταιρία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ δύναται να ανέρχεται στο ποσό των 2.500€, με ανώτατο όριο από το σύνολο των εταιρειών/χορηγών, το ποσό των 10.000€. Οι ειδικές περιπτώσεις υπέρβασης του προϋπολογισμού, θα εξετάζονται κατά περίπτωση (π.χ. εισαγωγή πτωματικών τεμαχίων από το εξωτερικό – συμμετοχή ξένων ομιλητών κ.λ.π). Τα Νοσοκομεία , Πανεπιστημιακές κλινικές , εργαστήρια, κλινικές του ΕΣΥ έχουν την δυνατότητα οργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων, έως 3 φορές ανά έτος. • Με ελεύθερη συμμετοχή • Εγγύς της πόλης, που βρίσκεται το Νοσοκομείο (πρώην νομό ή παρακείμενο πρώην νομό) • Κατά προτίμηση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου • Χωρίς stands φαρμακευτικών Εταιρειών
12. Η φιλοξενία Ε.Υ σε συνέδρια Εξωτερικού θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων κατόπιν αιτιολόγησης.
13.Το ανώτερο κόστος, συμμετοχής των Επαγγελματιών Υγείας σε Επιστημονικές εκδηλώσεις/Συνέδρια του Εξωτερικού, καθορίζεται για διαμονή στα 280,00€ και για διατροφή στα 70,00€ ημερησίως, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
14. Το κόστος φιλοξενίας των Επαγγελματιών Υγείας σε Επιστημονικές εκδηλώσεις/συνέδρια του Εσωτερικού δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως τα 70,00€ ανώτερο κόστος διατροφής, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και 140,00€ ανώτερο κόστος διαμονής, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 15.Καθορισμός πλαφόν στην δαπάνη του ξενοδοχείου, για τις εκδηλώσεις Εσωτερικού, βάσει της τιμής και όχι αξιολόγηση βάσει των αστεριών του ξενοδοχείου. Οι επιστημονικές εκδηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται σε τουριστικούς προορισμούς κατά την διάρκεια των αντίστοιχων τουριστικών περιόδων, ήτοι θερινών (20/6 έως 15/9) χειμερινών (15/12 έως 15/01) και σε καμία περίπτωση σε χιονοδρομικούς προορισμούς για την περίοδο 15/12 έως 15/03.
16. Προσθήκη μιας ακόμη περιόδου υποβολής αιτήσεων ( Μάρτιος), για τις εκδηλώσεις (τύπου Α΄) Εσωτερικού.
17. Απαγορεύεται η οικονομική κάλυψη από τις εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ οποιωνδήποτε εξόδων συνοδών μελών ( ΚΥΑ ΔΥΓ3α/οικ.82161/24.8.2012 Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Υγείας) .
18. Παροχή πρόσβασης σε επιστημονικές εκδηλώσεις / Συνέδρια ή και ερευνητικές εκδηλώσεις, στο Εξωτερικό – Εσωτερικό, μέσω διαδικτύου Οι εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, μπορούν να υποστηρίζουν οικονομικά τους Επαγγελματίες Υγείας (ατομικά ή ομαδικά), με την παροχή κωδικών πρόσβασης, για τη συνέχιση της εκπαίδευσης, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας. Επιχορήγηση παρακολούθησης μέσω διαδικτύου, Επιστημονικών εκδηλώσεων Εσωτερικού , απαραίτητη προϋπόθεση ο διοργανωτής /επιστημονικός φορέας να έχει έγκριση από τον ΕΟΦ για την εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένης της αναμετάδοσής της.
Για τις ομαδικές παρακολουθήσεις μέσω διαδικτύου, επιτρέπεται μόνο η προσφορά καφέ/ αναψυκτικού τα έξοδα για το χώρο και τις εγκαταστάσεις καλύπτονται από την εταιρεία/χορηγό.
19. Σύγκλιση ευρύτερης σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς ΕΟΦ, ΚΕΣΥ, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΣΕΠΤΕ, ΣΑΦΕΕ Τέσσερις (4) φορές ετησίως θα συγκαλείται ευρύτερη σύσκεψη από τους εμπλεκόμενους φορείς ΕΟΦ, ΚΕΣΥ, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΣΕΠΤΕ, ΣΑΦΕΕ, με σκοπό την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων για την εφαρμογή της εγκυκλίου και θα προτείνονται παρεμβάσεις στα πλαίσια διαφάνειας, κοινής αποδοχής και αμοιβαίου οφέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου