Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Διαμεσολάβηση για διαφορές με ασφαλιστικά ταμεία και συμφηφισμός χρεών με το Δημόσιο


Την επέκταση και αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης και σε περιπτώσεις που αφορούν επίλυση διαφορών επιχειρηματιών και ασφαλιστικών φορέων, με στόχο την άμεση διευθέτησή τους, προτείνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με επιστολή που απεστάλη στον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. 
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μίνι φορολογικό (σ.σ. άλλο ένα φορολογικό νομσχέδιο, έχουμε χάσει το μέτρημα) που θα κατατεθεί για ψήφιση τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα συμψηφισμού των φορολογικών οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και δημόσιου, με κυριότερη αλλαγή την ένταξη και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (οργανισμών, κ.λπ), αφού μέχρι σήμερα επιτρεπόταν ο συμψηφισμός μόνο με το στενό Δημόσιο τομέα ( υπουργεία). 

Σημειώνεται ότι σήμερα ο θεσμός της Διαμεσολάβησης αφορά μόνο στην εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην επιστολή επειδή ο ισχύων Νόμος (3898/2010) και η σχετική Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 2008/52/ΕΚ) εμπεριέχουν τη φιλοσοφία της ταχείας, ουσιαστικής και εμπιστευτικής επίλυσης διαφορών, με δυνατότητα επέκτασης του θεσμού και σε άλλης μορφής διαφορές, όπως μεταξύ επιχειρηματιών και ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα υπαγωγής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης.

Για το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να συσταθούν σε κάθε Επιμελητήριο της χώρας φιλικές Επιτροπές Διαμεσολάβησης που θα εξετάζουν σχετικές υποθέσεις, προκειμένου να προτείνουν βιώσιμες, εφικτές και εφαρμοστέες λύσεις. Οι Επιτροπές αυτές Διαμεσολάβησης θα συζητούν το αίτημα του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία, με βάση τα ζητούμενα από αυτές στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προϋποθέσεις του Νόμου 4152/2013 για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το πόρισμα των Ειδικών αυτών Επιτροπών Διαμεσολάβησης θα υποβάλλεται άμεσα για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή Ληξιπροθέσμων Οφειλών που θα συσταθεί και θα εδρεύει στο ΙΚΑ ή και στις έδρες των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διεκπεραιώνεται μέσα σε ένα δίμηνο από της υποβολής της αίτησης του ενδιαφερόμενου. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία και εκ του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν έχουν εξομαλύνει το δυσμενές κλίμα που επικρατεί μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Για το θέμα του συψηφισμού των χρεών, σύμφωνα με τις πληροφορίες η νομοθετικη διάταξη θα τροποποιεί τον Ν. 3943/2011 και θα επεκτείνει τον συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου από τον στενό δημόσιο τομέα σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και επιτηδευματιών που υποχρεώνονται να πληρώνουν πλήθος φόρων την ώρα που το Δημόσιο τους χρωστά μεγάλα ποσά. Έτσι, οι οφειλές ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ, και άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών προς ιδιώτες θα συμψηφίζονται αυτόματα με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό και θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που ανέρχονται σήμερα στα 7 δισ. ευρώ και θα δοθεί μεγάλη ταμειακή ανάσα σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου