Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Τουρισμός στην Αρκαδία


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, την Παρασκευή 24 Μάιου 2013, με θέμα : ‘’Προσκηνυματικές και Πολιτιστικές Περιηγήσεις στην Αρκαδία: η άλλη όψη της Τοπικής Τουριστικής Ανάπτυξης΄΄. 
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας και της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων, με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και του Δήμου Τρίπολης και με την αιγίδα του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών. 
Ως εισηγητές στην εν λόγω ημερίδα συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο και από το χώρο της θεολογίας, του πολιτισμού και του τουρισμού. 
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας ο Αιδεσιμότατος πατήρ Δημήτριος Λυμπερόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας Ευάγγελος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Σκάντζος Εμμανουήλ, η Αντιδήμαρχος Δήμου Γορτυνίας για θέματα τουρισμού κα Διαμαντοπούλου Μαρίνα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τρίπολης κ. Παυλής Δημήτριος, ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σωτηρόπουλος Δημοσθένης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Τρίπολης κ. Σαμπράκος Ιωάννης, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για θέματα τουρισμού κα Γεωργακάκου Γιαννούλα, εκπρόσωποι συλλόγων , ενώσεων και φορέων και πλήθος κόσμου και φοιτητών. Θερμό χαιρετισμό για την επιτυχία της εκδήλωσης απεύθυνε ο yπουργός Υγείας κ. Λυκουρέτζος Ανδρέας και το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Πολλάλης Δημήτρης.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας Δρ. Κων/νος Μαρινάκος, «στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη και αξιοποίηση του θρησκευτικής κληρονομιάς του Ν. Αρκαδίας και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της για την τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επισκεπτών. Εξέχουσας σημασίας είναι η ενίσχυση των σχέσεων που αναπτύσσονται, μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις, μεταξύ της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου μέσω της στενής αυτής συνεργασίας να υπάρξουν τα αναμενόμενα παραγωγικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και κοινωνία».

Τόνισε επίσης ότι «βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή είναι η καταγραφή, αξιολόγηση και προβολή των προσκηνυμάτων και των πολιτιστικών πόρων της περιοχής, η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ταυτόχρονα από την Εκκλησία και την Πολιτεία στη βάση της προσέλκυσης επισκεπτών, το άνοιγα σε αγορές-στόχους με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου χαρακτηρίζονται από έντονο ορθόδοξο στοιχείο, η ανάπτυξη ενεργειών οργάνωσης και προώθησης θεματικών εκδρομών και περιηγήσεων σε συνεργασία με την Εκκλησία, η στοιχειοθέτηση ενός προγράμματος διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων ώστε η περιοχή να κερδίσει την αποδοχή των επισκεπτών και φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να υποστηρίζονται από ένα γενικότερο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή όπου θα διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαμονής και προσφοράς υπηρεσιών στους επισκέπτες αλλά και στον ίδιο τον τοπικό πληθυσμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου