Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΤΕ: Όλγα Κεφαλογιάννη



Στο σύνολο των παρεμβάσεων του υπουργείου Τουρισμού, σε όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει και στην ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. 
Η κα. υπουργός υπογράμμισε τα επτά κεντρικά σημεία του υπό κατάθεση τουριστικού πολυνομοσχεδίου, που περιγράφουν με ακρίβεια το στίγμα και τα οποία έχουν ως εξής: 
1ον Εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων. 
2ον Προώθηση της λειτουργικής ενοποίησης καταλυμάτων. 
3ον Θεσμοθέτηση συντονιστικών επιτροπών θεμάτων Τουρισμού και ελέγχου παραβατικότητας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. 
4ον Εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων ξενώνες φιλοξενίας νέων. 
5ον Αναβάθμιση διαδικασίας χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων. 
6ον Λειτουργική τακτοποίηση τουριστικών λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων. 
7ον Καθιέρωση του θεσμού των τουριστικών εντεταλμένων (Πρεσβείες – Προξενεία)

Kαι συνέχισε: "Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο, προχωρήσαμε και σε μια σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων, όπως είναι

… Η Σύσταση Υπηρεσίας Γενικού Μητρώου και υπηρεσίας μιας στάσης στο ΞΕΕ,
… Η ρύθμιση θεμάτων για τα διαθέσιμα κεφάλαια του επιμελητηρίου,
… Η μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων ΟΤΑ για τουριστικούς σκοπούς,
…Η εξομάλυνση αδειοδότησης Ειδικών Τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης,
…Η ρύθμιση θεμάτων τουριστικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης,
…Η συγκρότηση Παρατηρητηρίου Τουρισμού, …και ακόμα, η ρύθμιση θεμάτων για τον Ιαματικό Τουρισμό και το θερμαλισμό, θαλασσοθεραπεία και κέντρα αναζωογόνησης.
Την ίδια στιγμή, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου στατιστικού συστήματος πληροφόρησης στον τουριστικό κλάδο αλλά και πληροφόρησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την ενεργοποίηση και τη σωστή λειτουργία του δορυφόρου λογαριασμού. Παράλληλα, αναπτύξαμε συνέργεια στρατηγικής σημασίας και με το ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση τουριστικών μαρίνων από ιδιώτες με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού".

Κατά τα λοιπά η κα. Κεφαλογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων:
" Στο χρόνο που πέρασε διανύσαμε σημαντική απόσταση. Τώρα, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών. Πρώτο μας μέλημα είναι να σταθεροποιήσουμε τις βάσεις για τη μακροχρόνια ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Να δούμε σε βάθος χρόνου τα οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες.
Να εστιάσουμε σε αυτά. Να εφαρμόσουμε βήμα - βήμα τη στρατηγική μας με ορίζοντα δεκαετίας. Να προωθήσουμε το εθνικό σχέδιο του ελληνικού τουρισμού, που ξεπερνάει τα στενά όρια μιας Κυβερνητικής θητείας ή ενός Υπουργού.
Ένα σχέδιο που υπηρετεί σε βάθος χρόνου την ανάκαμψη του Τουρισμού  ως εθνική υπόθεση υψίστης σημασίας.
 Βασικές μας αρχές είναι…
-      Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με διευκόλυνση των επενδύσεων.
-      Ο διαρκής εμπλουτισμός και η ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του.
-      Η διασφάλιση της ποιότητας των υποδομών και των υπηρεσιών τουρισμού.
-      Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Στόχοι μας για το επόμενο διάστημα είναι …
-      Η καθιέρωση μια συνεκτικής επικοινωνιακής στρατηγικής, ταυτότητας του ελληνικού τουρισμού με διάρκεια τουλάχιστον μιας δεκαετίας.
-      Ο συντονισμός όλων των φορέων που έχουν σχέση με την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής, όπως είναι οι περιφέρειες και οι Δήμοι.
-      Η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
-      Η συνέχιση της πολιτικής εξωστρέφειας για την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που καλλιεργείται στο εξωτερικό.
-      Η εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης ως όρου απαραίτητου για την απρόσκοπτη εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής.
-      Η  άμεση επαναφορά και δυναμική καθιέρωση της Αθήνας στο τουριστικό χάρτη.
Ειδικότερα για το τελευταίο επιτρέψτε μου μια αναλυτικότερη αναφορά.
Η Αθήνα είναι ο καθρέφτης της χώρας.
Είναι χρέος μας, να «χτυπήσουμε» την εγκληματικότητα, να αυξήσουμε την αστυνόμευση, να διεκδικήσουμε την κοινωνική ειρήνη, αν θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης - την εικόνα του τουρισμού μας.
Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα του τελευταίου έτους καθρεφτίζεται στην επαναφορά μιας εικόνας ομαλότητας στην πρωτεύουσα.
Με τη συνδρομή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είδαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Η Αθήνα είναι πολύ καλύτερη τον Μάιο του 2013 , από ότι τον Μάιο του 2012.
Σίγουρα δεν έχουν γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουν.
Έχουμε ξεκινήσει όμως το δρόμο, που θα επαναφέρει την πόλη στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς.
Τα μελλοντικά σχέδια για ανάπλαση ιστορικών κομματιών του κέντρου, γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος και το Καλλιμάρμαρο, η ανάδειξη του παραθαλάσσιου μετώπου σε μια Αθηναϊκή Ριβιέρα, η δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό Δέλτα, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την όψη της πρωτεύουσας.
Το Υπουργείο Τουρισμού, συμμετέχει και στηρίζει όλες τις ενέργειες για την αλλαγή της εικόνας των Αθηνών. Προωθεί όλα τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν. Συμμετέχει σε σημαντικά πολιτιστικά Φεστιβάλ, υποστηρίζει καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, συνεργάζεται με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος δημιουργώντας την έξυπνη κάρτα για επισκέπτες της πόλης, αναδεικνύει όλα τα μουσεία της πρωτεύουσας από το δίκτυο επικοινωνίας του ΕΟΤ στο εξωτερικό
Η πρωτεύουσα είναι ο καθρέφτης της χώρας στο εξωτερικό. Είναι στόχος και ευθύνη μας να κερδίσουμε αυτή τη δύσκολη μάχη. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στην Αθήνα την εικόνα μιας μεγάλης, ζωντανής ευρωπαϊκής μητρόπολης. Αν θέλουμε πραγματική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, θα πρέπει πολύ σύντομα να αποκτήσουμε μια ισχυρή τουριστικά πρωτεύουσα.
Αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος μας".

Ολόκληρη η ομιλία εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου