Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ξεσηκωμός για τις Π.Υ.Τ. του Ε.Ο.Τ.


- Υπόμνημα Νικητιάδη, ζητά από την Όλγα Κεφαλογιάννη να παρέμβει
- Αντιδράσεις σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Για ασκήσεις επί χάρτου κατηγορεί τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ Μανιτάκη ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης με υπόμνημα που κατέθεσε με αφορμή της πρότασης του Υπουργείου για κατάργηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού της Ρόδου , της Κέρκυρας , της Σύρου και άλλων περιοχών. Στο υπόμνημα του που κοινοποιεί στην Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, στον Πρωθυπουργό και στους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη , ο κ Νικητιάδης εξηγεί τη ζημιά που θα επέλθει στο κράτος με τα προτεινόμενα μέτρα και αλλαγές και ουσιαστικά κατηγορεί το Υπουργείο ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να γίνει η δημόσια διοίκηση παραγωγικότερη , φθηνότερη, ταχύτερη και χωρίς διαφθορά, ενώ σημειώνει με έμφαση ότι το δημοσιονομικό όφελος « το πιθανόν επικαλείστε δεν έχετε καν μελετήσει» και ότι η ζημία στο κράτος είναι απείρως μεγαλύτερη από το υποτιθέμενο κέρδος.

Αναλυτικότερα το υπόμνημα του κ. Νικητιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Είναι απολύτως κατανοητές οι προσπάθειες που οφείλουμε να καταβάλουμε όλοι για να υπάρξει αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας μας , προκειμένου αυτή να καταστεί παραγωγική (σήμερα παραμένει αντιπαραγωγική) για τον πολίτη, τη χώρα και για την ευημερία του Λαού μας. Δυστυχώς, η πανθομολογούμενη ανάγκη, να αλλάξει η Δημόσια Διοίκηση στη πατρίδα μας, δεν φαίνεται να μας συγκινεί στο βάθος που απαιτείται. Ούτε βήματα έχουμε δει στην κατεύθυνση μιας Δημόσιας Διοίκησης με στόχους και αποτελέσματα, ούτε δημιουργία μηχανισμών που θα προλαμβάνουν τη διαφθορά έχουμε παρατηρήσει , ούτε μέτρα για να καθίσταται κάθε υπάλληλος συνεχώς παραγωγικότερος, ούτε εξελίξεις στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν σημειωθεί με τέτοιο τρόπο που πραγματικά να αποτελούν Αλλαγές-Τομές στο κράτος.

Επειδή η έννοια Αλλαγή-Τομή μπορεί να τυγχάνει από πλευράς σας διαφορετικής προσέγγισης και αξιολόγησης , θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα του τι εννοεί ο γράφων Αλλαγές – Τομές. Πρώτο παράδειγμα είναι το ΑΣΕΠ και δεύτερο η δημιουργία των ΚΕΠ. Αυτά ήταν Αλλαγές- Τομές στο κράτος και έγιναν και τα δύο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου κ Υπουργέ να καλυφθεί η πρώτιστη ανάγκη (να γίνει η Δημόσια Διοίκηση της χώρας παραγωγική με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη και με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα εξυπηρέτησής του ) απαιτείται μελέτη, ανάλυση, σύνθεση και δράση. Αφορμή για το παρόν υπόμνημα κ Υπουργέ, δίδει το προτεινόμενο προς το Υπουργείο Τουρισμού σχέδιο για να λειτουργήσει το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και οι Υπηρεσίες τους. Ειδικότερα την πρόκληση για το παρόν αποτέλεσε η πρόταση σας να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες σημαντικότατων διευθύνσεων Τουρισμού, όπως αυτής της Ρόδου, της Σύρου και της Κέρκυρας στον Πειραιά και στην Πάτρα αντιστοίχως. Μελετήσατε λοιπόν, αναλύσατε , συνθέσατε και καταλήξατε ότι η Δημόσια Διοίκηση της χώρας θα γίνει παραγωγικότερη, θα γίνει φιλικότερη στον πολίτη, θα γίνει φθηνότερη και ταχύτερη αν κάποιες δεκάδες χιλιάδες φάκελοι των Τουριστικών υποθέσεων της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου και της Σαντορίνης ή της Καρπάθου και της Κάσου ή της Κέρκυρας αρχίσουν να εξυπηρετούνται από κάποια νέα διεύθυνση που θα εγκατασταθεί στον Πειραιά και στην Πάτρα.

Προσέξτε κ Υπουργέ. Μην επιχειρηματολογήσετε υπέρ της άποψης σας, αναφέροντας τα δημοσιονομικά οφέλη και την ΤΡΟΙΚΑ διότι το παραγόμενο τουριστικό προϊόν στη χώρα είναι εξαιρετικώς υψηλό και διότι το δημοσιονομικό κέρδος που θα προκύψει (αν προκύψει διότι αμφιβάλλω ότι έχετε μελέτη για το θέμα) υπολείπεται τα μέγιστα της ζημίας που θα προκαλέσετε στο κράτος μεταφέροντας χιλιάδες φακέλους και χιλιάδες πολίτες από τα νησιά στον Πειραιά και στην Πάτρα. Δεν συζητάω για την καθυστέρηση διεκπεραίωσης που θα πολλαπλασιαστεί ,ούτε για το αρνητικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείτε με την γιγάντωση του τέρατος της γραφειοκρατίας που προκαλείτε.

Το μόνο ερώτημα αξιότιμε κ Υπουργέ που θα μπορούσε να τεθεί θεωρητικώς σε σχέση με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ) που σήμερα μεταφέρονται στον Πειραιά και στην Πάτρα είναι κατά πόσο θα ήταν παραγωγικότερες εάν οδηγούντο απευθείας στην εκλεγμένη Περιφέρεια ώστε να επέρχεται ουσιαστική αποκέντρωση και όχι βεβαίως αυτό που σήμερα προτείνετε. Είναι προφανές ότι η πρόταση σας σχετίζεται με επιδερμικές δημοσιονομικές προσεγγίσεις που ακόμη και ορθές αν ήταν ( που δεν είναι διότι δεν το έχετε μελετήσει και ενεργείτε κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου ) πάλι δεν θα έπρεπε να κατισχύσουν της μεγαλύτερης ανάγκης για παραγωγικότερη δημόσια διοίκηση. Είναι σίγουρο ότι δεν θα τολμήσετε ποτέ να ισχυριστείτε ότι ο καρεκλοκένταυρος της Αθήνας μπορεί ταχύτερα, καλύτερα, φθηνότερα να λύσει τα προβλήματα απ’ ότι ο επί τόπου υπάλληλος στη Περιφέρεια. Συγχωρέστε μου την κατηγορία για ασκήσεις επι χάρτου αλλά είναι απολύτως βέβαιον ότι δεν γνωρίζετε τι έργο παράγουν μέχρι σήμερα οι Π.Υ.Τ.

Είναι βέβαιον ότι δεν γνωρίζετε πως στη Δωδεκάνησο η ΠΥΤ διεκπεραιώνει υποθέσεις 5.500 τουριστικών επιχειρήσεων και στις Κυκλάδες η αντίστοιχη ΠΥΤ υποθέσεις 1.500 επιχειρήσεων.
Είναι βέβαιον ότι δεν έχετε αναλύσει τις αρμοδιότητες της κάθε ΠΥΤ και δεν έχετε αναλύσει το κόστος και την ωφέλεια του κράτους για την χορήγηση ενός σήματος λειτουργίας καταλύματος που εκδίδουν οι ΠΥΤ ή για την έγκριση των αρχιτεκτονικών σχεδίων μιας τουριστικής επιχείρησης.
Είναι ακόμη βέβαιον ότι δεν γνωρίζετε πως για έναν πλήρη φάκελο χορήγησης σήματος λειτουργίας καταλύματος η ΠΥΤ στην Ρόδο χρειάζεται 5 εργάσιμες ημέρες για να χορηγηθεί και στον Πειραιά θα απαιτηθούν ο Θεός ξέρει πόσοι μήνες.
Είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζετε την σημασία των Γραφείων υποστήριξης της Κω και της Σαντορίνης που τα κλείνετε αντί να τα μετατρέψετε σε υποδιευθύνσεις, όπως είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζετε πως η Κως το έτος 2011 είχε 1.300.000 αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Κύριε υπουργέ, ακόμη και αν (που δεν θέλω να το σκέπτομαι) η αρμόδια υπουργός κα Κεφαλογιάννη δεν αντιδράσει, οφείλετε να αποσύρετε τις σχετικές διατάξεις που μόνο ζημιά θα προκαλέσουν στην νέα Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Οι επιταγές της ΤΡΟΙΚΑ κ. Υπουργέ δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε το αλάθητο του Πάπα.
Σε κάθε περίπτωση , αν ο μόνος στόχος είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (κανένας δεν έχει αποδείξει ότι είναι το καλύτερο μέσο για την βελτίωση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας),σας βεβαιώνω ότι ο στόχος αυτός δεν υπηρετεί ούτε το συμφέρον του λαού μας, ούτε της χώρας. Συνταγές του τύπου πονάει δόντι βγάζει δόντι ποτέ δεν απέδωσαν. Σας καλώ λοιπόν να επανεξετάσετε το θέμα με την βεβαιότητα ότι διερμηνεύω με το παρόν τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιωτών μας αλλά και των φορέων του Τουρισμού της Πατρίδος μας. Και μην ξεχνάτε ότι για τους μήνες που θα προστεθούν στις 5 εργάσιμες ημέρες που απαιτούνται σήμερα για χορήγηση σήματος αδείας λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης, η ευθύνη θα ανήκει πρωτίστως σε εσάς».

Δωδεκάνησα



Σε διάλυση της Διεύθυνσης Τουρισμού του ΕΟΤ στη Ρόδο και σε υποβάθμισή της, σε γραφείο υποστήριξης, προχωρεί το Υπουργείο Τουρισμού με μια αψυχολόγητη και προκλητική εισήγηση στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του, μέσω νέου οργανογράμματος που προωθείται, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της Ρόδου.
«Δεν μπορεί να μην υπάρχει διεύθυνση τουρισμού στη Ρόδο που είναι ναυαρχίδα του τουρισμού. Θεωρώ αδιανόητο να υποβιβάζεται η υπηρεσία με τη σύσταση ενός γραφείου στο νησί μας που υποδέχεται τους τουρίστες. Δημιουργούνται επτά διευθύνσεις στις έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Όλοι εμείς θα εξυπηρετούμαστε από τη Διεύθυνση που θα λειτουργεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στον Πειραιά, που είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Αυτό δεν είναι αποκέντρωση αλλά συγκέντρωση.. Η εξέλιξη αυτή για την περιοχή μας συνιστά οπισθοδρόμηση», δήλωσε χθες, σχολιάζοντας την απόφαση, ο δήμαρχος της Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Η Διεύθυνση Τουρισμού Δωδεκανήσου, ιστορικής βαρύτητας για την ανάτυξη του Τουρισμού στο νομό, εξυπηρετεί 5.000 τουριστικές επιχειρήσεις(1.200 ξενοδοχεία, 3.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια, 800 άλλες τουριστικές επιχειρήσεις).Η σταδιακή αποδυνάμωση της Διεύθυνσης Τουρισμού τα τελευταία χρόνια από προσωπικό (σήμερα υπηρετούν 12 μόνο άτομα από 22 που προβλέπει ο οργανισμός) δεν εμποδίζει τα υπηρετούντα άτομα να εργάζονται με τουριστική συνείδηση και προσφορά στο τόπο με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και του τουρίστα.
Η εμπειρία και η διάθεση συνεργασία με ην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΤ απέδιδε τα καλύτερα για τους τουρίστες αλλά και τους επιχειρηματίες. Η αμφίδρομη σχέση των περιφερειακών υπηρεσιών με την κεντρική διοίκηση του ΕΟΤ ήταν παραγωγική και αποτελεσματική σε πλήθος τουριστικών προβλημάτων, που ανέκυπταν στην εξέλιξη.
Ο ΕΟΤ με τις περιφερειακές Διευθύνσεις του αποτελούσε ένα καλό πρότυπο αποκεντρωμένης δομής, μιας και ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας που «παράγεται» κυρίως στη περιφέρεια και τα μοναδικά νησιά της πατρίδας.
Στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , σύμφωνα με το ΠΔ 313/01 προβλεπόταν η λειτουργία δύο Διευθύνσεων Τουρισμού του ΕΟΤ, λόγω της ιδιομορφίας της Περιφέρειας (48 κατοικημένα νησιά). Λειτουργούσαν κανονικά παρά τις διοικητικές ελλείψεις, συντρέχοντας όλα τα θέματα τουρισμού μέσα στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ.
Σήμερα , με το προτεινόμενο σχέδιο, τα πάντα ανατρέπονται, όχι στο πνεύμα του εκσυγχρονισμού και της αποκέντρωσης αλλά στη στόχευση για ένα «άλλο κράτος», το κράτος της συγκέντρωσης και της συμπαγούς μορφής.
Στο βωμό της μείωσης οργανικών μονάδων και αντίστοιχου δημοσιονομικού οφέλους με τη διαχείριση του ανθρώπινου πόρου, αποκέντρωση γίνεται συγκέντρωση. Γίνεται υδροκεφαλισμός του κράτους , με την Αθήνα να μαζεύει τα «όλα του τουρισμού» και με το νησιώτη να μπαίνει στην περιπέτεια και την βέβαιη ταλαιπωρία.
Το δε άρθρο 101* του Συντάγματος περί νησιωτικότητας να καταστρατηγείται σε βάρος της νησιωτικής  πολιτικής. Και μάλιστα της περιοχής που προσφέρει τα μέγιστα  στο τουριστικό Προϊόν.
Η πρόταση προβλέπει στο νέο πνεύμα της αναδιάρθρωσης του ΕΟΤ επτά (7) Δ/νσεις Τουρισμού αντίστοιχες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με ανάληψη της αποστολής του συντονισμού και της εποπτείας αυτών από την ΚΥ του Υπουργείου Τουρισμού(όχι του ΕΟΤ), με αξιολόγηση της πρότασης για μελλοντική μεταφορά των ΠΟΥ, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Εξαφάνισαν το υπάρχον Γραφείο Υποστήριξης Κω, το οποίο έχει προσφέρει τα πλείστα ( 10e-mail/ημέρα, πληροφορίες, έντυπο υλικό κ.α )
Η υπάρχουσα Διεύθυνση Τουρισμού Δωδεκανήσου γίνεται Γραφείο Υποστήριξης. Υποβάθμιση, αποδυνάμωση, ταπείνωση μιας περιοχής που θεωρείται τροφοδότης του Τουρισμού τόσο σε επιχειρηματικό πεδίο όσο και στη δημόσια σφαίρα. Παράγοντες του τουρισμού της περιοχής θα προκαλέσουν την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης. Η Διεύθυνση Τουρισμού Δωδεκανήσου, όπως τονίζουν, πρέπει να παραμείνει, είτε σε πεδίο νόμου, είτε σε πεδίο σημερινής διοικητικής δομής της μιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ή όλου του αρχιπελάγους, η έδρα του τουρισμού γιατί είναι η μήτρα του τουριστικού αποτυπώματος της χώρας στην νησιωτική εικόνα της.
Σήμερα στη Δ/νση Τουρισμού Δωδεκανήσου υπάρχουν τέσσερα Τμήματα (Π.Δ313/01): Τμήμα Τουριστικών Εγ/σεων, Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων, Τμήμα Επιθεωρήσεων & Ελέγχου, Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης και θα μπορούσαν να συμπτυχθούν (από τέσσερα σε δύο) ως ακολούθως:
Τμήμα Τουριστικών Εγκαταστάσεων & Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης.
Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων & Τμήμα Επιθεωρήσεων Ελέγχου.
Σε αυτό το σχήμα της μιας (1) Δ/νσης Τουρισμού του ΕΟΤ με έδρα τη Ρόδο με τα δύο (2) Τμήματα μπορεί να υπάρξει δικτυωτή ανάπτυξη άλλων τμημάτων-γραφείων υποστήριξης  σα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου(όπως της Κω) που έχουν ιδιαίτερη κεντροβαρή θέση στην τουριστική ανάπτυξη.
Η Ρόδος  διεκδικεί πανεπιστημιακή σχολή τουρισμού, έχει την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση σε επίπεδο περιφέρειας σε όλη την χώρα (περίπου 2.800.000, αφίξεις τουριστικών σε αεροδρόμιο και λιμάνι), έχει ένα πλούσιο τουριστικό δυναμικό τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε αναδομές και ξενοδοχεία.

Η υποβάθμιση  της Δ/νσης Τουρισμού του ΕΟΤ αποτελεί πλήγμα και καταρράκωση του τουρισμού.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ

Με επιστολή προς τους Υπουργούς Διοικητική μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάη, Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, που κοινοποίησε στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής διαμαρτυρήθηκε για τη νέα υποβάθμιση των Δωδεκανήσων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης.

“Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες από το κεντρικό κράτος να επανακτήσει υπηρεσίες που λειτουργούσαν αποκεντρωμένα. Δεν μπορούν να κατανοήσουν  οι έχοντες την ευθύνη του σχεδιασμού του νέου διοικητικού μοντέλου της χώρας ακόμα και τώρα και υπό τις παρούσες συνθήκες, πως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αυτό που χρεοκόπησε τη χώρα. Είχαμε αλλεπάλληλες φορές  επισημάνει σε ότι αφορά τον Τουρισμό, πως η προσπάθεια των διαφόρων συστημάτων, που δρουν κεντρικά να επιβάλλουν δυσκίνητους συγκεντρωτικούς μηχανισμούς στην Αθήνα, αγνοούν την δυναμική και τον ρόλο των Περιφερειών και στέκεται εμπόδιο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών στον Τουρισμό.
Είχαμε επίσης επισημάνει πως διεκδικούσαμε στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας όχι ρόλο θεατή αλλά συνδιαμορφωτή της Περιφερειακής πολιτικής μιας και μας έχει εκχωρηθεί αυτή η αρμοδιότητα.
Ζητήσαμε σε ότι αφορά τον Τουρισμό και νομοθετική ρύθμιση γιατί θεωρούσαμε επιτακτική και αναγκαία τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που άπτονται της Τουριστικής Πολιτικής, αλλά και του σχεδιασμού της Τουριστικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες. Τονίζαμε τότε, πως οι Περιφέρειες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τους Δήμους και τους φορείς του Τουρισμού σε περιφερειακό επίπεδο.
Σήμερα, λοιπόν, με το προτεινόμενο από το Υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οργανόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ επιβεβαιώνετε για μια ακόμα φορά την προσήλωσή σας στο συγκεντρωτικό αναποτελεσματικό και εντέλει αντιπαραγωγικό μοντέλο του Υπουργείου και μάλιστα στο βωμό της περιστολής δαπανών και του περιορισμού των δομών. Και αντί όμως να μεταφέρετε τις αρμοδιότητες και το προσωπικό στις Αιρετές Περιφέρειες, μιας και ο Νομοθέτης σε αυτές έχει εκχωρήσει τον προγραμματισμό της ανάπτυξης, διαλύετε τις περιφερειακές υπηρεσίες Τουρισμού και δημιουργείτε Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, ούτε καν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά στον Πειραιά. Τι σχέση έχει η Τουριστική Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου με τον Πειραιά;
Αλοίμονο σ’ αυτήν την πατρίδα και τους ταγούς του Έθνους, που δεν έχουν αντιληφθεί πως το αντιπαραγωγικό κεντρικό κράτος δεν μπορεί να κρατάει δέσμιες τις δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειας. Αλοίμονο σε αυτούς που σχεδιάζουν το  μέλλον της χώρας χωρίς την  Περιφερειακή Ελλάδα.
Αλοίμονο σε αυτούς που πιστεύουν πως η Περιφερειακή Ελλάδα θα συνεχίσει εσαεί να αιμοδοτεί με τους εκατοντάδες  χιλιάδες μετακινούμενους την Αθήνα και τώρα και για υποθέσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τομέα Τουρισμού”, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μαχαιρίδης  καλώντας, έστω και την τελευταία στιγμή, τους Υπουργούς, να αλλάξουν τις αποφάσεις τους, τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων α μην επιτρέψουν για μια ακόμα φορά την υποβάθμιση της αιρετής Περιφέρειας και να μην στερήσουν από τους νησιώτες επιχειρηματίες και πολίτες το δικαίωμα να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους συμπατριώτες τους της Ηπειρωτικής Ελλάδας και την ίδια πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δημοσίου και εν προκειμένου του Τουρισμού.
 


Κυκλάδες

Σε επιστολή που απέστειλε το Επιμελητήριο Κυκλ΄δων στην Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζονται μεταξύ άλλων:  "Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Αναφερόμενοι στο πρόγραμμα των μεταρρυθμιστικών δράσεων στη λειτουργία του Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ και συγκεκριμένα στο προτεινόμενο οργανόγραμμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου μας. Είναι αυτονόητο, ότι σαν φορέας που εκπροσωπεί τις 17.000 επιχειρήσεις του νομού μας, είμαστε υπέρμαχοι κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση – βελτίωση των υπηρεσιών από τις οποίες εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις μας και στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους του δημόσιου τομέα γενικότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Νομού Κυκλάδων, έχοντας την βεβαιότητα ότι αυτή η επιλογή δεν οδηγεί σε καμία λειτουργική βελτίωση ή εξοικονόμηση κόστους ενώ επί της ουσίας αγνοεί την ίδια την ύπαρξη και τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού νησιωτών επιχειρηματιών οι όποιοι απασχολούνται στον τουριστικό τομέα. Αν σκοπός της κατάργησης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού είναι ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους, υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιτευχθεί αυτό, ενώ όσον αφορά το κόστος μισθοδοσίας, εξακολουθεί να υφίσταται, άρα δεν τίθεται θέμα περί αυτού".

Και προτείνει το Επιμελητήριο: "Η πρότασή μας, εξαιρετικά απλή και κατά την άποψή μας βιώσιμη, είναι η υπαγωγή των ΠΥΤ στην οργανωτική δομή των Περιφερειών, όπως ισχύει και με τις λοιπές διευθύνσεις (Βιομηχανίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Υγείας κλπ), με αντίστοιχη μεταβίβαση του συνόλου των αρμοδιοτήτων. Προτείνουμε, οι Διευθύνσεις Τουρισμού που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στο οργανωτικό σχήμα των Περιφερειών, να αναλάβουν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν μέχρι σήμερα οι ΠΥΤ, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων – ποιοτικών ελέγχων, με μεταφορά του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και των σχετικών πιστώσεων που αφορούν τη μισθοδοσία, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους ενώ το κεντρικό κράτος θα αναλάβει τον καθαρά εποπτικό του ρόλο όπως άλλωστε αυτός ισχύει".






1 σχόλιο:

  1. Ακόμα και η κατάργηση-συγχώνευση της ΠΥΤ Δυτικής Μακεδονίας είναι άδικη. Εμείς ως ξενοδόχοι στην ευρύτερη περιοχή του καλλικρατικου Δημου Αμυνταιου (Νυμφαιο, Λεχοβο, Σκληθρο, Αγ. Παντελεημωνας) θεωρούμε άσκοπο και χωρίς λογική ότι θα πρέπει να συναλασομαστε με Ιωάννινα για τα επαγγελματικά μας θέματα. Τον επαγγελματία τελικά ποιος τον σκέφτεται και τον υπολογίζει σε αυτήν την κρίση που περνάει ο τόπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή