Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Λαμπρός εορτασμός στο Βόλο...


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στις 27 Σεπτεμβρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2012. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volou. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Πλουμιστός. Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ήταν «Τουρισμός και Βιώσιμη Ενέργεια: Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης», την οποία ανέπτυξε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, κ. Γεώργιος Ζαφείρης. 
Μεταφέροντας το μήνυμα του Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai: «οι επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, υπό προϋποθέσεις, είναι επενδύσεις μεταξύ πετρελαιοπηγών και χρυσορυχείων».
Ωστόσο, στα πλαίσια ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας, το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας αποφάσισε παράλληλα να βραβεύσει την τουριστική επιχειρηματικότητα με βασικό κριτήριο την παλαιότητα των ξενοδοχείων, όπως αυτή νόμιμα καταγράφεται στα αρχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έως και σήμερα, τα οποία να λειτουργούν μέχρι και σήμερα παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η ξενοδοχία στις μέρες μας λόγω της κρίσης.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, «Και δεν είναι μόνο αυτοί που έφτασαν μέχρι το σήμερα διανύοντας 60 χρόνια ανελλιπώς στον τουρισμό της Μαγνησίας και πλέον, είναι και αρκετοί άλλοι που ξεκίνησαν ως πρωτοπόροι και στο διάβα του χρόνου σταμάτησαν μέσα από αντιξοότητες που συνάντησαν αλλά και από την έλλειψη διάδοχης κατάστασης. Τέλη του 19ου αιώνα - αρχές του 20ου αιώνα, ξενοδοχεία με υψηλότατες υπηρεσίες στους τότε υψηλούς επισκέπτες της περιοχής ξεκίνησαν την λειτουργία τους. Το «ΜΕΓΑ ΘΕΟΞΕΝΙΑ» στη πλατεία Πορταριάς κτίστηκε το 1890, ξενοδοχείο πολυτελείας της εποχής. Πυρπολήθηκε το 1944 από τους Γερμανούς με την οπισθοχώρηση. Από το «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» πέρασαν πλούσιοι Αιγύπτιοι, ο Φάρουκ της Αίγυπτου, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Βενιζέλος, ο Σεφέρης, ο Τσάτσος κ α..

Το μικρό ξενοδοχείο ΕΛΛΑΣ στην Τσαγκαράδα, το ΑΙΓΑΙΟ στον Αη Γιάννη Πηλίου, οπού στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν την επισκέφθηκε ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποφάσισε για την επέκταση του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο και την Δημιουργία αργότερα των πιλοτικών ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών Ξενία (Πορταριά-Τσαγκαράδα-Βόλο).

Στο Βόλο το ξενοδοχείο της ΓΑΛΛΙΑΣ μετά εστιατορίου, της ΑΓΓΛΙΑΣ, των ΠΑΡΙΣΙΩΝ, στον ΑΛΜΥΡΟ το ξενοδοχείο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ. Το Χάνι του Κυριαζή στα Χάνια που καθόρισε την μελλοντική τουριστική πορεία των Χανίων ως τουριστικού προορισμού.»

Τα κριτήρια της βράβευσης των ξενοδοχείων ήταν:
1. H πιστοποίηση παλαιότητας των ξενοδοχείων μέσω του μητρώου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος από την έναρξη λειτουργίας έως το 1975
2. Ο Διακριτικός Τίτλος Καταλύματος ταυτόσημος με τον σημερινό και Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από την έναρξη εργασιών έως σήμερα ανεξάρτητα εκμεταλλευτή
3. Η προσπάθεια για εκπροσώπηση όλων των τουριστικών περιοχών της Μαγνησίας έως το 1975
4. Η αντιπροσωπευτική, χωροταξική τοποθέτηση των ξενοδοχείων ανά περιοχή χρονολογικά

Η επιλογή καταλυμάτων προς βράβευση έγινε με:
1. Ενημέρωση όλων των ξενοδοχείων της λίστας του Ξ.Ε.Ε αναφορικά με την παλαιότητα και την πρόθεση της Ένωσης για τιμητική διάκριση
2. Αποδοχή της τιμητικής διάκρισης των επιλεγμένων μελών
3. Συλλογή υλικού με ευθύνη των ξενοδοχείων
4. Παρουσίαση στοιχείων από την Ένωση Ξενοδόχων

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Πάνος Σκοτεινιώτης, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, η Πρόεδρος της Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, κα. Σούλα Μπαρτζιώκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Ν. Μαγνησίας, κ. Νίκος Κλειτσογιάννης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης Ν. Μαγνησίας, κ. Απόστολος Αθανασός, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κα. Θέκλα Καμμένου, άλλοι εκπρόσωποι φορέων καθώς και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου