Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

«Αιμοδότης» της ελληνικής Οικονομίας τα Ποσειδώνια



- Σύσταση αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Στουρνάρα


Συγκεντρώνοντας 1.870 εκθέτες από 87 χώρες και περισσότερους από 17.000 επισκέπτες (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών), η διεθνής έκθεση για τη Ναυτιλία «Ποσειδώνια 2012», αναμένεται να λειτουργήσει ως «αιμοδότης» της ελληνικής Οικονομίας...


Η έκθεση Ποσειδώνια, η μεγαλύτερη συνάντηση της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται και επίσημα σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα, παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας στις ξένες αγορές και την κρίση στις διεθνείς ναυλαγορές, συγκεντρώνει αριθμό ρεκόρ εκθετών, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να διαμορφωθεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές και ο αριθμός των επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση, αναμένεται να αποφέρει έσοδα περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις της Αθήνας και του Πειραιά που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, κατασκευής περιπτέρων, σίτισης, ψυχαγωγίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Τα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, παρουσία πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και ξένοι διπλωμάτες, ενώ ηχηρό παρών έδωσαν οι κορυφαίοι ναυτιλιακοί παράγοντες της χώρας, αλλά και οι μεγαλύτεροι ναυτιλιακοί παράγοντες και επιχειρηματίες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να «βάλουν πλάτη», μία ακόμη φορά, προκειμένου να στηρίξουν την πατρίδα. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, από ρευστότητα. Και εσείς οι άνθρωποι της ναυτιλίας μπορείτε να συμβάλετε καθοριστικά στον τομέα αυτό», είπε ο κ. Πικραμμένος, χαρακτηρίζοντας την ελληνική ναυτιλία, αξιόπιστο εταίρο στο παγκόσμιο εμπόριο και την επιτυχημένη διοργάνωση των Ποσειδωνίων με την παρουσία χιλιάδων ξένων εκθετών και επισκεπτών των Ποσειδωνίων ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική ναυτιλία και κατ' επέκταση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στην ανάγκη αύξησης της προστιθέμενης αξίας της ελληνόκτητης ναυτιλίας στη εθνική οικονομία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννης Στουρνάρας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με αποτελέσματα αδημοσίευτης μελέτης του ΙΟΒΕ, η προσέλκυση όλων των δραστηριοτήτων των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει εγχώρια προστιθέμενη αξία 26 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 10 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ με τις άμεσες και έμμεσες δραστηριότητες που θα αναπτύσσονταν, ως συνέπεια γύρω από τον κόμβο της ναυτιλίας, η ανεργία στον τόπο μας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 35%.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Οφείλουμε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που θα επικουρούνται από ένα σύγχρονο και σταθερό φορέα διοίκησης των θεμάτων. Άξονας ένα αυτοτελές υπουργείο Ναυτιλίας, με δομές που θα υπηρετούν αποτελεσματικά τον κρίσιμο τομέα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ώστε να διατηρηθεί η αξιοθαύμαστη ναυτική και ναυτιλιακή μας παράδοση, με την ελληνική ναυτιλία να συνεχίζει να συνδέει τις θάλασσες του κόσμου και να ωφελεί την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου