Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Επιτέλους, "φτάσαμε" τη Βενεζουέλα...

-Σταματούν οι ασφαλίσεις εμπορευμάτων προς Ελλάδα

Η χώρα μας βρέθηκε πέρυσι στην 58η θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD), μεταξύ 59 χωρών. Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αντίθετα οι δέκα χώρες ουραγοί στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για το 2012 είναι η Νότια Αφρική, η Σλοβενία, η Κολομβία, η Ρουμανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Βενεζουέλα. Τα αποτελέσματα δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η πτώση ήταν αναμενόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα ξεπερνά μόνον τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004. . Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 59 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων σε τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών. Την «Οικονομική Αποδοτικότητα», την «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», την «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και τις «Υποδομές».

Στο μεταξύ σύο μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν ασφαλίζουν εμπορεύματα που φτάνουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μονάδες πιστωτικών ασφαλίσεων που πλέον δεν αναλαμβάνουν συμβόλαια ασφαλίσεων για τους εξαγωγείς προς τη χώρα μας. Όπως γράφουν οι Financial Times η Coface, η μονάδα πιστωτικών ασφαλίσεων της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis δεν αναλαμβάνει νέα συμβόλαια ασφαλίσεων για τους εξαγωγείς προς την Ελλάδα. Σε ανάλογη ανακοίνωση διακοπής των συμβολαίων κάλυψης πιστωτικής κινδύνων από την Euler Hermes η οποία ανήκει γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz, για τους Γερμανούς εξαγωγείς προς την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου