Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Γαλάζιες Σημαίες σε 56 παραλίες της Κύπρου



Με 400 και πλέον χιλιόμετρα ακτογραμμής, η Κύπρος διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου. Παραλίες που ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα νερά, το φυσικό περιβάλλον τους, ενώ, ορισμένες, πληρούν μία σειρά ακόμη αυστηρών κριτηρίων, λόγω των οποίων βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία. Μάλιστα, το φετινό καλοκαίρι, σε 56 παραλίες της Κύπρου θα κυματίζουν Γαλάζιες Σημαίες...

Η Κύπρος συμμετέχει από το 1995 στο Διεθνές περιβαλλοντικό πρόγραμμα του FEE (Foundation foro Environmental Education) «Γαλάζια Σημαία», πρόγραμμα το οποίο προωθεί τις καθαρές ακτές και την περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των παράκτιων περιοχών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Γαλάζια Σημαία απονέμεται σε παραλίες οι οποίες πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια όπως, καθαρότητα νερών κολύμβησης, καθαρότητα ακτής, συχνότητα ελέγχων, καθαρότητα αποδυτηρίων, επίπεδα μόλυνσης, ύπαρξη ναυαγοσώστη και σχετικού εξοπλισμού, υποδομή για ΑΜΕΑ, πληροφόρηση για την ύπαρξη προστατευόμενων ειδών πλησίον της παραλίας, κ.λπ., με στόχο τη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση των παραλιακών περιοχών και τη καλή ποιότητα του νερού.
Οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος στην Κύπρο είναι η ΜΚΟ, CYMEPA (Cyprus Marine Environmental Protection Association) και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, οι οποίοι, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, μεριμνούν για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου