Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται το συνέδριο του ΗΑPCO


Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα το συνέδριο του HAPCO. Η πρώτη ημέρα χθες ξεκίνησε με την παρουσία όλων σχεδόν των πολιτικών παρατάξεων και του συνόλου σχεδόν των φορέων του Τουρισμού, και συνεχίστηκε με πολύ ενδιαφέροντα workshops και την παρουσία πολλών επαγγελματιών. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Ντίνος Αστράς επεσή,ανε τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος επισημαίνοντας την αρνητική στάση και αδιαφορία της Πολιτείας.

Είπε χαρακτηριστικά: " ...Oι Έλληνες επαγγελματίες αντιμετωπίζουν και την αδιαφορία των εκπροσώπων της Πολιτείας, οι οποίοι απλά υιοθετούν τις ίδιες, αναποτελεσματικές πρακτικές των προκατόχων τους. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο yφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, προσπάθησε να αγκαλιάσει το συνεδριακό τουρισμό αλλά προφανώς τα γρανάζια της Ελληνικής πραγματικότητας, δεν του έχουν επιτρέψει ακόμα την υλοποίηση των προφορικών του δεσμεύσεων σε έργα, που θα θεμελίωναν την αναπτυξιακή πορεία του τόσο σημαντικού πυλώνα της οικονομίας της χώρας. Έχω πλέον κουραστεί προσωπικά και θεσμικά, να επαναλαμβάνω τόσο από το βήμα όλων των συνεδρίων μας, όσο και στις συναντήσεις μας με τους εκπροσώπους της Τουριστικής ηγεσίας αλλά και σε συνεντεύξεις στον Τύπο, τα κύρια αιτήματα του HAPCO προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού. Κάθε φορά οι εκάστοτε εκπρόσωποι της Πολιτείας, αρκούνται μόνο σε προφορικές δεσμεύσεις, οι οποίες είναι μάλιστα τόσο πειστικές που θα νόμιζε κανείς, πως αύριο κιόλας θα νομοθετηθούν και θα λύσουν επιτέλους τα προβλήματα μας. Δυστυχώς όμως οι πράξεις τους μετατρέπουν τις ελπίδες σε απογοήτευση.

Ο Συνεδριακός τουρισμός δεν είναι μια ακόμη μορφή τουρισμού. Είναι ένας «ζωντανός οργανισμός», που αναπτύσσεται, δρα και αισθάνεται το καθετί γύρω του. «Κλειδί» της ανάπτυξης του είναι το φιλόξενο και ελκυστικό περιβάλλον. Για να αποκτήσει ξανά όμως η Ελλάδα ένα τέτοιο περιβάλλον και να φιγουράρει στις λίστες των δημοφιλέστερων συνεδριακών προορισμών, δεν φθάνει πια μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Οι Έλληνες PCOs, μόνοι τους και χωρίς καμιά βοήθεια της Πολιτείας κατάφεραν μέχρι πρότινος να κατατάξουν την Ελλάδα στη 19η θέση παγκοσμίως στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων. Μέσα όμως σε αυτήν την κοσμοχαλασιά και στη μίζερη πραγματικότητα που ζούμε χρειάζεται απαραίτητα η Πολιτεία να λύσει άμεσα μερικά απλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνεδριακός τουρισμός και ο Έλληνας PCO, για να μη δούμε τη χώρα μας να κατρακυλάει στο βάραθρο της αναξιοπιστίας.

 Πιστοποίηση του επαγγέλματος
 Δημιουργία επιτροπής διαχείρισης κρίσεων
 Δημιουργία μητρώου συνεδρίων
 Προβολή του συνεδριακού προϊόντος στους ανά τον κόσμο εν δυνάμει οργανωτές και decision-makers
 Άρση των εμποδίων που συρρίκνωσαν τον αριθμό των εθνικών συνεδρίων, κυρίως ιατρικού περιεχομένου, τουλάχιστον κατά 50%.
 Υπερκομματική συντονιστική επιτροπή υπό το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού".

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης "ανέβασε" ασυνήθιστα τους τόνους, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον παριστάμενο υπουργό κ. Π. Γερουλάνο, ο οποίος έδειξε εμφνώς την δυσαρέσκειά του. Ο κ. Ανδρεάδης μάλιστα είπε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου όσον αφορά στον Τουρισμό και θα ανακοινωθεί "βαθμολογία" για τους υπουργούς.

Από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε τα 5 σημεία που πρέπει να προσεχθούν για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και συγκεκριμένα:

Σημείο 1ο: Η εξασφάλιση υποδομών.
Όσο αφορά στην Αθήνα. Είναι πρωτοφανές πρωτεύουσα τουριστικής χώρας να μη διαθέτει σύγχρονες υποδομές. Οι διαδικασίες για την μετατροπή του γηπέδου TAE KWON DO σε Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο έχουν κολλήσει σε ατέρμονες γραφειοκρατίες.
Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί δραματικά και δυστυχώς χάσαμε το momentum που υπήρχε πριν 2 χρόνια. Μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε εξέλιξη για το θέμα.
Παράλληλα τα ξενοδοχεία και οι εκθεσιακοί χώροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τη διοργάνωση συνεδρίων μεγάλης δυναμικότητας.
Σημείο 2ο: Η ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη.
Πρέπει να ξανακερδίσουμε αυτό το χαμένο συγκριτικό πλεονέκτημα.
Σημείο 3ο: Η στοχευμένη διαφήμιση.
Υπήρξε την τελευταία διετία μια «πρωτότυπης έμπνευσης» αντίληψη, ότι δεν επενδύουμε στη διαφήμιση σε καιρό κρίσης. Η δική μας, πιο ρεαλιστική αντίληψη, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιόλογη ανάπτυξη στις ειδικές μορφές χωρίς επιθετική διαφήμιση.
Σημείο 4ο: Επαγγελματισμός και τεχνογνωσία.
Σημείο 5ο: Το εθνικό Convention Bureau.
Είναι σημαντικό, να υπάρξει ένας εθνικός φορέας- ομπρέλα, που θα συντονίζει κεντρικά
τα περιφερειακά Convention Bureaus, θα εποπτεύει τη λειτουργία τους, θα εκπροσωπεί τη χώρα ενιαία στη διεθνή συνεδριακή αγορά και θα είναι ο συνομιλητής των decision makers στη διαδικασία επιλογής προορισμού για τα συνέδριά τους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης τόνισε: " Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι χρειάζεται μεθοδευμένο έργο και σοβαρός προγραμματισμός για να αυξήσουμε τα μερίδιά μας στη διεθνή συνεδριακή τουριστική αγορά. Γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ σήμερα κοντά σας∙ για να σας διαβεβαιώσω ότι βρίσκομαι στο πλευρό σας και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου να βοηθήσω προσωπικά αλλά και το Γραφείο Συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων στην προσέλκυση μεγάλων διεθνών συνεδρίων στη πόλη μας. Η ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μέσα από τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαχείριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της ως συνεδριακός προορισμός, αποτελεί βασική μας στρατηγική προτεραιότητα. Απευθύνω ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας σε όλα τα στάδια υλοποίησης του σχεδίου μας, αλλά και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της μητροπολιτικής Αθήνας ως συνεδριακού τουριστικού προορισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί παρεμβάσεις και στην καθημερινότητα, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της πόλης μας. Π.χ. Έχουμε ετοιμάσει τους στρατηγικούς άξονες για τη βιώσιμη μετακίνηση στην Αθήνα. Εκεί θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα των τουριστικών φορέων, σε σχέση με τη στάθμευση και τη μετακίνηση των τουριστικών οχημάτων. Προετοιμάζουμε μέσα στο 2012 και θα μπορούμε να παρουσιάσουμε, μέσα από το διαδίκτυο, μία πλήρη και αναλυτική ατζέντα πολιτιστικών εκδηλώσεων, γεγονότων και δράσεων, ώστε και οι ανεξάρτητοι τουρίστες, αλλά και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες να μπορούν να συνδυάζουν την οργάνωση των ταξιδιών τους και των συνεδρίων τους με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και δραστηριότητα σε κάθε μορφή τέχνης. Επίσης, αμέσως μετά τις εκλογές - όποτε γίνουν - θα παρουσιάσουμε νομοθετική πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τις διαδηλώσεις σε σχέση με την λειτουργία της πόλης".

Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γ. Τελώνης , ιδιαίτερα στοχευμένα είπε : " Όσον αφορά αποκλειστικά το συνεδριακό τουρισμό, τα αιτήματά μας, είναι όσα παγίως λέμε και ο ΗΑΤΤΑ, και ο HAPCO και όλοι οι φορείς του τουρισμού που ασχολούνται με το συνεδριακό τουρισμό.
Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού χρειάζεται άμεσα:
- εξειδικευμένο marketing plan για το συνεδριακό τουρισμό
- απογραφή/ πιστοποίηση των συνεδριακών εγκαταστάσεων
- μητρώο πραγματοποιούμενων συνεδρίων
- δημιουργία Εθνικού CVB"

Τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας επισήμανε, σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, στην ομιλία του στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) . Ο κ .Νικητιάδης τόνισε ότι η Πολιτεία στηρίζει τους επαγγελματίες σε κάθε πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στο να βελτιωθούν οι υποδομές και να γίνουν ελκυστικότερες οι ελληνικές πόλεις στη «φιλοξενία» συνεδρίων και εκδηλώσεων. Μάλιστα ανάφερε ως παράδειγμα τις ενέργειες που έγιναν από το υπουργείο -γεγονός που επισήμαναν και οι διοργανωτές του συνεδρίου- προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση των τριών μεγάλων καρδιολογικών συνεδρίων για τα οποία ετέθη θέμα ακύρωσης όπου θα είχε ως επίπτωση, να υπάρξουν σύμφωνα με εκτιμήσεις, οικονομικές απώλειες περίπου 30-35 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιτροπή συνεδριακού τουρισμού λέγοντας ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιευτεί κείμενο με τα αποτελέσματα των εργασιών της σχετικά με τη στρατηγική συνεδριακού τουρισμού την οποία θα ακολουθήσουν Πολιτεία και αρμόδιοι φορείς ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας. Ακόμα επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας μητρώου καταγραφής συνεδρίων καθώς και την αύξηση του αριθμού των conventions bureaus τονίζοντας ότι είναι απαραίτητα τόσο για την υποστήριξη της προσπάθειας ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού όσο και για την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων. Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο, τόνισε ότι το μερίδιο της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά συνεδριακού τουρισμού υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που θα μπορούσε να είναι με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης τα οποία θα λειτουργήσουν ευεργετικά σε όλο τον τομέα του τουρισμού.
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Νικητιάδης, σημείωσε ότι « ο ίδιος παραβρέθηκε στις μεγάλες παγκόσμιες εκθέσεις για το συνεδριακό τουρισμό που πραγματοποιήθηκαν στη Φραγκφούρτη και στη Βαρκελώνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά έδωσε το παρών στις συγκεκριμένες εκθέσεις μέλος της κυβέρνησης » τόνισε ο υφυπουργός, χειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος είπε : " Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα υποδομές για συνεδριακό και επαγγελματικό τουρισμό. Υπάρχει υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία και εμπειρία για την προσέλκυση, την οργάνωση και την υποστήριξη σχετικών εκδηλώσεων. Όμως δεν υπάρχει Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, που θα βάλει την Ελλάδα δυναμικά στο χάρτη του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού.

Η ιστορία του TAE KWON DO είναι παράδειγμα των ευκαιριών και των προβλημάτων που έχει η χώρα μας στις επενδύσεις. Ενώ υπήρχε εξαιρετική υποδομή την ώρα που την χρειαζόμασταν αλλά και προβολή, το θέμα κόλλησε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Είναι ένα ακόμη δείγμα της λάθος αντίληψης στην προσέγγιση των ιδιωτικοποιήσεων από την τρόικα. Δεν πρέπει να πουλήσεις κάτι σε όποιο περιβάλλον, με όποια τιμή και για οποιαδήποτε χρήση. Πρέπει να κάνεις το δύσκολο έργο της προετοιμασίας ώστε να αξιοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, τη σωστή στιγμή και από τον κατάλληλο επενδυτή.
Είναι γεγονός ότι κατατέθηκε ένας σοβαρός φάκελος που εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του TAE KWON DO ως συνεδριακού κέντρου. Είναι ο πρώτος μεγάλος διεθνής διαγωνισμός που προκάλεσε ενδιαφέρον σε μια δύσκολη περίοδο. Γιατί; Διότι έγινε μεγάλη δουλειά στην προετοιμασία, δουλειά μυρμηγκιού. Δεν ξέρουμε αν θα έχει αίσιο τέλος αλλά στην φάση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτές για τους οποίους η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει.
Θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θα την προστατέψουμε από όλες τις αγκυλώσεις που ξέρουμε ότι εμφανίζονται στην σκηνή, μόλις κάποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται σταθερό και ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον".

Τέλος για το κέντρο της Αθήνας υπογράμμισε : " Όσοι σήμερα καταστρέφουν το κέντρο της Αθήνας είναι εγκληματίες. Καταστρέφουν τις περιουσίες μας, καταστρέφουν την εικόνα της Ελλάδας, καταστρέφουν την προοπτική της οικονομίας της πόλης, αλλά κυρίως καταστρέφουν θέσεις εργασίας για οικογένειες που τις έχουν σήμερα ανάγκη. Το θέμα δεν είναι σήμερα να μοιράσουμε ευθύνες. Το θέμα είναι σήμερα να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα που πλήττει όλους μας. Να βάλουμε στόχο να βγει η Αθήνα από την μαύρη τρύπα του Τουρισμού και να γίνει ο κράχτης της. Σας καλώ να δουλέψουμε μαζί γι αυτόν τον σκοπό".

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα

ΝΑ ΠΑΜΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου