Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Επιτέλους "ξεκλειδώνουν" έργα

Τον επικαιροποιημένο κατάλογο των έργων προτεραιότητας της Ελλάδας που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, συνολικού ύψους 10,53 δισ. ευρώ καλωσόρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Johannes Hahn. Θετικό είναι το γεγονός ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά έχει δείξει μεγάλο βαθμό ωριμότητας, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι οι στόχοι ανταποκρίνονται στη μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση, στις αρχές της εβδομάδας, μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Hahn με τους περιφερειάρχες των ελληνικών περιφερειών και τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα, υποβλήθηκε ο επικαιροποιημένος κατάλογος των 166 έργων προτεραιότητας για να συνχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζουν ότι "τα έργα αυτά είναι υψηλής ποιότητας με ισχυρή προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες".

Όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Johannes Hahn στόχος του είναι "να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με τον πλέον βέλτιστο τρόπο και να επενδυθούν τα χρήματα της ΕΕ, εκεί όπου θα επιτευχθούν σύντομα θετικά αποτελέσματα με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπου η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα ενισχυθεί και όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν απασχόληση".

Μαζί με την "Task Force" για την Ελλάδα, τα επανα- εστιασμένα έργα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν μέρος της συνολικής βοήθειας της Επιτροπής προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της.

Ανάλυση έργων ανά κατηγορία
Σε έργα που συνδέονται με την ενέργεια έχουν προϋπολογισθεί κεφάλαια ύψους 690,53 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας 1,95 δισ. ευρώ, για έργα που συνδέονται με τις μεταφορές (Εθνικές Οδοί, λιμάνια αεροδρόμια κ.λπ.) 5,79 δισ. ευρώ, για το περιβάλλον 1,74 δισ. ευρώ, για πολιτιστικά και τουριστικά έργα 140,84 εκατ. ευρώ και για έργα υποδομών υγείας και παιδείας 217,30 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου