Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
ΝΔ: Προτάσεις για τον Τουρισμό...
Παύλος Γερουλάνος: Απούσα η ΝΔ...
ΣΕΤΕ: Να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης
Γιάννος Γραμματίδης: Εθνική υπόθεση ο Τουρισμός
Σε μια εποχή που η συναίνεση είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από το βάλτο στον οποίο έχει βρεθεί, τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν τις κοκορομαχίες. Για να μην πω αυτό που έλεγε η γιαγιά μου: "Δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα" και στην προκειμένη περίπτωση και ο Τουρισμός και η χώρα κατά πως φαίνεται είναι ξένος αχυρώνας για τα δύο κόμματα εξουσίας. Όσο για τις προτάσεις επαναλαμβανόμενες και τετριμμένες, εκτός από το θέμα του Φ.Π.Α., όπως και οι απαντήσεις Γερουλάνου, οπότε τις δημοσιεύουμε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Κατά τα λοιπά οι δύο μονομάχοι παρατηρούν τους ταξιτζήδες να καταστρέφουν έναν από τους ελάχιστους τομείς που δουλεύουν στη χώρα.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Επειδή ακούμε πολλά για «συναίνεση» και παρακολουθούμε πολλές φορές την Κυβέρνηση να προσπαθεί με «μερεμέτια» να λύσει σοβαρά προβλήματα, σήμερα προτείνουμε ένα απλό βήμα συναίνεσης:
Για ένα ζήτημα έξω και πάνω από την κομματική διαμάχη. Για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά στην Εθνική Οικονομία, και μάλιστα τον πιο νευραλγικό τομέα της σήμερα: Τον Τουρισμό.
Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να βγει από το τέλμα της παθητικότητας και να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες.
Την καλούμε να πάρει πρωτοβουλία, για ένα «Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό» ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του Κλάδου.
Με την κοινή πεποίθηση ότι ο Τουρισμός αποτελεί εθνική προτεραιότητα, μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, που δυστυχώς, εδώ και αρκετούς μήνες, υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού.
Προτείνουμε συγκεκριμένα:
1. Ίδρυση Αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού.
Είναι αδιανόητο ο Τουρισμός, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της Οικονομίας μας, να αντιμετωπίζεται με την απαξίωση του Κυβερνητικού ενδιαφέροντος.
2. Δημιουργία εταιρίας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός στη διαφήμιση και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.
3.Καθιέρωση μειωμένων και ανταγωνιστικών συντελεστών ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες.
4. Εξειδίκευση του χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, τις τουριστικές αντοχές κάθε περιοχής, την ισόρροπη κατανομή των επενδύσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τουριστικά προϊόντα αιχμής, που θα μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.
5. Μείωση της Γραφειοκρατίας.
Ώστε οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες όσων ασχολούνται με τους διάφορους τομείς του Τουρισμού, να αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως απαιτεί η ίδια η φύση και το αντικείμενό τους.
Απ’ όλα αυτά κάποια μπορούν να γίνουν αμέσως, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τουριστικές υπηρεσίες. Κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο…
Αλλά, αν υπογραφούν ως βασικά στοιχεία μιας Εθνικής Συμφωνίας για τον Τουρισμό από τώρα, θα αλλάξουν αμέσως το κλίμα στον κλάδο.
Αυτή την ύστατη ώρα, ο κόσμος του Τουρισμού απαιτεί να δει από την Κυβέρνηση υπεύθυνες κινήσεις. Η οικονομία μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει έσοδα από τον Τουρισμό. Γι’ αυτό, ζητάμε την άμεση υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων.
Εμείς, είμαστε εδώ και σας περιμένουμε.
Τολμήστε!».
Από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος απάντησε: "Δεν μας κάνει εντύπωση ότι μετά από τις κινητοποιήσεις των ιδιόκτητων ταξί, που έγιναν με την σαφή παρότρυνση της Νέας Δημοκρατίας, αδιαφορώντας για το κόστος στο τουρισμό και την εικόνα της χώρας διεθνώς, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα της παράταξης του από την κατακραυγή της κοινωνίας.
Η απούσα από οτιδήποτε σχετικό με τον τουρισμό Νέα Δημοκρατία, ανακάλυψε ξαφνικά την ανάγκη για «…εθνικό συμβόλαιο για τον τουρισμό ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του κλάδου». Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία ούτε γνωρίζει, ούτε παρακολουθεί τα λαμβάνοντα χώρα και τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο του τουρισμού. Είναι προφανές ότι αγνοεί παντελώς ότι η εθνική συναίνεση συνομολογήθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, δια στόματος τόσο του απελθόντος προέδρου Ν. Αγγελόπουλου, όσο και του νεοεκλεγέντος Α. Ανδρεάδη οι οποίοι ενώπιον του Πρωθυπουργού εξήραν την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του τουρισμού.
Η Νέα Δημοκρατία, δήθεν δεν άκουσε τη μεγαλύτερη μείωση ΦΠΑ που έγινε ποτέ και που αφορούσε τον ξενοδοχειακό χώρο σε ποσοστό 50%. Η ΝΔ, δήθεν δεν άκουσε για την απαλλαγή των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια και προφανώς δεν πληροφορήθηκε για τις επιδοτήσεις εργασίας δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού. Η ΝΔ δεν αντιλήφτηκε την άρση του καμποτάζ και την διαρκή παρουσία και συνεργασία της κυβέρνησης με τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους κοινωνικούς εταίρους στο χώρο της κρουαζιέρας. Δεν αντιλήφτηκε ότι οι επισκέπτες μας από τη Ρωσία θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο εξαιτίας της πολιτικής μας για τη θεώρηση της VISA.
Από τις προτάσεις που διατυπώνει ο κ. Σαμαράς για την κοινωνική συναίνεση φαίνεται η γύμνια των πολιτικών του θέσεων αφού:
1) Η ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού που αποτελούσε πράξη από τη διακυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, το μονό που έχει να παρουσιάσει ως αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό, μέσα σε πέντε χρόνια, είναι τέσσερις διαφορετικούς Υπουργούς, τέσσερις διαφορετικές πολιτικές, με αποτέλεσμα 125 εκ. χρέη στον ΕΟΤ και μία θολή, στρεβλή και ελλειμματική εικόνα για την τουριστική μας ταυτότητα.
Αποτελεί, λοιπόν, στοιχείο πολιτικού αυτισμού η συνεχής αξίωση για τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού ειδικά όταν από πολλούς φορείς της αγοράς ομολογείται ότι η συνένωση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού απέφερε μόνο θετικά αποτελέσματα.
2) Για τη δημιουργία ενός φορέα προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα έπρεπε να γνωρίζει η ΝΔ, ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και διεργασίες προς αυτή τη κατεύθυνση. Αποτέλεσε άλλωστε και μέρος των δηλώσεων του Πρωθυπουργού που ούτε τις άκουσε. Στόχος όλων μας, είναι η συνεργασία για τη δημιουργία μίας νέας ταυτότητας για τη χώρα.
Η βάση ήδη υπάρχει καθώς το ΥΠΠΟΤ, σε επιτυχή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ανέπτυξε, από πέρυσι, το πρόγραμμα ‘Συμμαχία για την Ελλάδα’ μία εναλλακτική καμπάνια προβολής της χώρας και των ανθρώπων της.
3) Η μείωση του ΦΠΑ κατά 50% αποτέλεσε μέτρο της κυβέρνησης που επίσης σκοπίμως παραγνωρίζει ο κ. Σαμαράς ενώ ταυτοχρόνως ο ίδιος και η ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται ότι το μέτρο αυτό εάν δεν συνδυαζόταν με όσα στην αρχή αναφέραμε δεν θα μπορούσε να φέρει τα αποτελέσματα που έχουμε. Ήταν μία πολύ τολμηρή κίνηση σε μία περίοδο με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα. Ήταν όμως μία επένδυση για τον τουρισμό μας, που απέδωσε. Εστιάστηκε στα καταλύματα γιατί αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός πακέτου διακοπών. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και θετικά, καθώς οι ανταγωνιστικές πλέον τιμές προσέλκυσαν περισσότερους επισκέπτες.
4) Σε ότι αφορά το Χωροταξικό του Τουρισμού, ξαφνικά οι βουλευτές της ΝΔ έγιναν οι πιο σκληροί πολέμιοι ενός Χωροταξικού που ίδιοι πέρασαν, με τον τρόπο που το πέρασαν. Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, καταργούνται ορισμένα άκρως προβληματικά σημεία και αίρονται πολλές από τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούσε το Χωροταξικό ‘Σουφλιά’. Προωθούνται διατάξεις που και η τουριστική και επενδυτική αγορά χρειάζεται αλλά και που η ΝΔ έχει δηλώσει μέσα στη Βουλή ότι συμφωνεί.
Παράλληλα, προωθείται και η συνολική αναθεώρηση της ΚΥΑ του Χωροταξικού για τον Τουρισμό με στόχο την ολοκληρωτική άρση των προβλημάτων που δημιούργησε ο πρόχειρος σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ και την επαναπροσέγγιση του σε μία βάση που θα διασφαλίζει την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του τομέα στην ελληνική επικράτεια.
5)Η Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη στη μείωση της γραφειοκρατίας αποσιωπά συνειδητά τον νόμο fast track investment και δεν δείχνει να ενθυμείται την πρόσφατη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου των διατάξεων για τις απλουστεύσεις διαδικασιών που συζητήθηκαν και περιέχονται στο νόμο για τις τουριστικές κατοικίες, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση.
Κύριε Σαμαρά, ζητάτε την άμεση υιοθέτηση μέτρων που η κυβέρνηση έχει λάβει από καιρό. Αποδεικνύετε πόσο ξεκομμένοι είστε από τη πραγματικότητα. Πόσο προσκολλημένοι είστε σε μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων από αυτά που κούρασαν τους πολίτες
Η Εθνική Συναίνεση στο χώρο του τουρισμού με τη μεγάλη συμμετοχή και των χιλιάδων εργαζόμενων που αγωνίζονται καθημερινώς για τη στήριξη του κλάδου είναι ήδη πράξη. Μας καλείτε να τολμήσουμε δηλώνοντας ότι μας περιμένετε. Δεν έχετε καταλάβει ότι εσείς πρέπει να τολμήσετε και εμείς είμαστε αυτοί που σας περιμένουμε για να στηρίξετε τον ελληνικό τουρισμό τις δύσκολες αυτές ώρες χωρίς να υποδαυλίζετε και στη συνέχεια να εμφανίζεστε ότι αλλάξατε στάση γεγονότα όπως αυτά με τους οδηγούς ταξί".
Κάθε προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων για τη στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού είναι καλοδεχούμενη και τυγχάνει ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης, τόσο από τον κόσμο του τουρισμού, όσο και από την κοινωνία γενικότερα.
Ο Σ.Ε.Τ.Ε.
Παρέμβαση στο όλο θέμα έκανε ο Σ.Ε.Τ.Ε., ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Στο πλαίσιο αυτό, οι χθεσινές προτάσεις για τον τουρισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Α. Σαμαρά, ερχόμενες σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια εθνική στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να τύχει διακομματικής αποδοχής και συναίνεσης. Ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον τουρισμό «πρωταθλητή και πρότυπο της ανάπτυξης», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «για συνεργασία της Πολιτείας, του Κράτους με την ίδια την κοινωνία, με τους παραγωγικούς φορείς, με τους ίδιους τους πολίτες». Επίσης, είχε εξαγγείλει σειρά μέτρων για τον τουρισμό, ορισμένα από τα οποία περιέλαβε στη χθεσινή πρότασή του για ένα «Εθνικό Συμβόλαιο για τον Τουρισμό ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του Κλάδου», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό επιβεβαιώνει ότι για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση από την πλευρά των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων της χώρας μας να χαράξουν κοινή γραμμή σε ένα τόσο σημαντικό τομέα της οικονομίας, η στρατηγική ανάπτυξης του οποίου δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κομματικό χρώμα.
Ο ελληνικός τουρισμός για να αναπτυχθεί χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στη χάραξη και στην εφαρμογή πολιτικής, κάτι το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια με την εναλλαγή 48 διαφορετικών προσώπων στην πολιτική ηγεσία του ελληνικού τουρισμού, δεν επετεύχθη. Μία εθνική στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα έχει την αποδοχή, όχι μόνο από τα δυο κόμματα εξουσίας, αλλά και από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, μπορεί να διασφαλίσει για τον ελληνικό τουρισμό υψηλή ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο.
Ο ΣΕΤΕ και όλοι οι φορείς του τουρισμού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη και δηλώνουν ότι θα συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο σε κάθε προσπάθεια στήριξης του τουρισμού και μέσω αυτού της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα".
Από την πλευρά του Ξ.Ε.Ε. εξεδόθη επίσης ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής : " Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος πιστεύει και υποστηρίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι μια κοινωνική και όχι απλά επαγγελματική δραστηριότητα. Η συμμετοχή όλης της κοινωνίας και κατ΄ επέκταση των κομμάτων και όλων των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία οποιασδήποτε τουριστικής πολιτικής. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία μια εθνική στρατηγική για τον τουρισμό. Οι εικόνες που έχουμε εκπέμψει τους τελευταίους μήνες στο διεθνές ακροατήριο έχουν βαθύτατα πληγώσει την τουριστική εικόνα της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για τη συνυπογραφή εθνικού συμβολαίου για τον τουρισμό είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, την οποία εάν υιοθετήσουν και οι υπόλοιπες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με τη σύμπραξη της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δίνει τη δυνατότητα στον τουρισμό να κάνει την υπέρβαση και να αποτελέσει τον μοχλό εξόδου της οικονομίας και της χώρας από την κρίση".
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης , ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε τη χθεσινή πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Αντώνη Σαμαρά προς την Κυβέρνηση με την οποία ανοίγει τον δρόμο συναινετικών διαδικασιών για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό της χώρας. Η πρόταση αυτή συμπίπτει με την πάγια τοποθέτηση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι ο Τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση και δεν προσφέρεται ως χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Είναι αλήθεια ότι ο Τουρισμός για δεκαετίες ολόκληρες υπέφερε από αντιφατικές πολιτικές και από την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού. Υπέφερε ακόμα από έλλειψη φαντασίας και καινοτόμων μεθόδων για την ποιοτική βελτίωση αλλά και την προβολή του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος. Η παρούσα οικονομική κρίση ανέδειξε ακόμα περισσότερο την χρόνια αυτή παθολογία η οποία συνδυάζεται ακόμα και σήμερα με ακραίες αλλά και βλαπτικές κοινωνικές συμπεριφορές που επηρεάζουν τον Τουρισμό και βλάπτουν την εικόνα του διεθνώς.
Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους αλλά και για την ριζική αντιμετώπιση του θέματος του Τουρισμού που αποτελεί, μαζί με την Εμπορική Ναυτιλία, την βαριά βιομηχανία της χώρας, εκφράζουμε την ευχή η ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση να γίνει δεκτή από την Κυβέρνηση που έχει άλλωστε αποδείξει ότι ενθαρρύνει τις συναινετικές διαδικασίες για το καλό της οικονομίας και του τόπου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου