Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την υπόθεση Στρος Καν

Είδαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον στο www.sofokleusin.gr και είπαμε να το αναδημοσιεύσουμε. "Η "συνταγή" του "ροζ σκανδάλου", που δοκιμάστηκε πολλές φορές με επιτυχία στις ΗΠΑ για την αποδυνάμωση προέδρων (Κλίντον, υπόθεση Μόνικας Λεβίνσκυ)) και τον εξοστρακισμό "ανεπιθύμητων" διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος, φαίνεται ότι αξιοποιείται αυτή τη φορά για τον επηρεασμό των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Με τη σύλληψη-διαπόμπευση του Στρος Καν εξοστρακίζεται από την πολιτική σκηνή ο μέχρι χθες επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, ο Σαρκοζί ξαναγίνεται φαβορί, στο ΔΝΤ πραγματοποιείται εσπευσμένη "αλλαγή φρουράς" και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αποσυντονίζεται.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης προκαλούν πολλά ερωτηματικά και ποικίλες υποψίες, που φθάνουν στα όρια της "συνωμοσιολογίας". Περιπτώσεις "σεξουαλικής παρενόχλησης" ή "απόπειρας βιασμού" από ξένους αξιωματούχους, διπλωμάτες κλπ -σαν αυτή για την οποία κατηγορείται ο Στρος Καν -έχουν καταγραφεί πολλές στις ΗΠΑ. Ολες όμως συγκαλύφθηκαν και ποτέ δεν συνελήφθη κανένας. Το περίεργο δεν μόνον ότι συνελήφθη ένας τόσο υψηλός αξιωματούχος διεθνούς οργανισμού. Περισσότερες υποψίες προκαλούν η σπουδή και ο υπερβάλλων ζήλος με τον οποίο ενήργησαν οι αμερικανικές αρχές: Μέσα σε δύο μόλις ώρες η αστυνομία ερεύνησε την υπόθεση, την διαβίβασε στην εισαγγελία, η οποία την τεκμηρίωσε νομικά, διατύπωσε κατηγορίες και εξέδωσε ένταλμα, το οποίο εκτελέσθηκε εν ριπή οφθαλμού, ώστε να προλάβουν τον φερόμενο ως δράστη στο αεροπλάνο και να το συλλάβουν δημοσίως.
Τίποτα από αυτά δεν είχε γίνει προ ετών σε ανάλογες υποθέσεις, όταν δράστες ήταν τη μία φορά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και την άλλη συνοδοί ηγέτη αφρικανικής χώρας.

Οι επιπτώσεις για ΕΕ-Ελλάδα
Η αποχώρηση/απομάκρυνση του επικεφαλής του ΔΝΤ γίνεται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Ευρωζώνη, καθώς βρίσκεται σε τελικό στάδιο η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός συνολικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο οποίο το ΔΝΤ θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο, ενώ ο Στρος Καν αναλάμβανε πρωτοβουλίες για τη γεφύρωση των δαφορών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
Είναι μια δυσμενής εξέλιξη ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που αναμένει κρίσμες αποφάσεις για επιμήκυνση διάρκειας-μείωση επιτοκίου του δανείου της τρόικας, χορήγηση νέου δανείου και σύναψη δεύτερου Μνημονίου, το οποίο ενδέχεται να επιβάλει σκληρότερους όρους, μέχρι και γενική εκποίηση ή "ενεχυρίαση" της κρατικής περιουσίας.
Ο Στρος Καν ήταν θερμός υποστηρικτής της έκδοσης ευρωομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών. Ζητούσε επίσης από τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές λύσεις για τη διαχείριση της κρίσης και επέμενε στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η νομισματική και η πολιτική ένωση.
Με την απομάκρυνση του από το "τιμόνι" του ΔΝΤ, εκτιμάται ότι θα αλλάξουν πολλά στην πολιτική του Ταμείου, το οποίο - υπό αυξανόμενη αμερικανική επιρροή - ενδέχεται "γλιστρήσει" σταδιακά σε σκληρότερες θέσεις, με κίνδυνο να ξαναγίνει ο "μπαμπούλας" των υπερχρεωμένων και υποανάπτυκτων χωρών
Υπό την καθοδήδηση του Στρος Καν το ΔΝΤ είχε αρχίσει να αποκτά "ανθρώπινο πρόσωπο", υιοθετώντας νέα φιλοσοφία και τολμηρές πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων χωρών, στις κυβερνήσεις των οποίων απέφευγε να επιβάλει "στενό κορσέ" μέτρων. Παράλληλα, ενίσχυσε του δεσμούς του με την Ευρώπη, διέθεσε τεράστια κεφάλαια για τη στήριξη και την ανασυγκρότηση των χωρών της κενροανατολικής Ευρώπη και δέσμευσε 100 δισ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία)
Ο Στρος Καν ετοίμαζε και σχέδιο απογαλακτισμού του ΔΝΤ από τους κηδεμόνες του με αυτόνομη έξοδο στις αγορές για άντληση κεφαλαίων, ώστε να μπορεί παρεμβαίνει χωρίς καθυστερήσεις και πριν προλάβουν οι πολιτικοί να ελέγξουν τις εξελίξεις.
Αν ο Στρος Καν επιτύγχανε τη μετάβαση από την κεφαλή του ΔΝΤ στην γαλλική προεδρία τότε θα ισχυροποιούνταν θα αποκτούσε ισχύ και με την τεχνογνωσία και τις πληροφορίες που διέθετε θα επηρρεάζε καταλυτικά τις εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν περίπου δυο μήνες το ΔΝΤ εξέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του έκθεση-κόλαφο για την αμερικανική οικονομία προειδοποιώντας για το χρέος, η οποία αποτέλεσε και το προοίμιο για την υποβάθμιση του outlook από την S&P".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου