Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

«Βροχή» οι καταγγελίες για τουριστικές υπηρεσίες

Βροχή καταγγελιών δέχτηκε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2010 έως και το Δεκαπενταύγουστο, για τις τουριστικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕ.Π.ΚΑ. δέχτηκε 248 καταγγελίες - παράπονα καταναλωτών, αυξημένες κατά 8%, σε σχέση με πέρυσι (230 καταγγελίες), με την πλειοψηφία αυτών να αφορά σε ξενοδοχεία και καταλύματα (108 προβλήματα).
Οι καταγγελίες-παράπονα σχετίζονταν με:• - Ιδιοκτήτες καταλυμάτων, οι οποίοι απαιτούσαν προκαταβολή μεγαλύτερη του 25% που προβλέπει ο νόμος.
• - Ιδιοκτήτες καταλυμάτων, που αρνούνταν ή ανέβαλαν την επιστροφή της προκαταβολής σε καταναλωτές που είχαν ακυρώσει την κράτησή τους, έγκαιρα ή λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. ατύχημα).
• - Ιδιοκτήτες καταλυμάτων, οι οποίοι χρέωσαν, σε πιστωτικές κάρτες, το αντίτιμο όλης της διαμονής, μόλις ζητήθηκε ακύρωση κράτησης.
• - Ιδιοκτήτες καταλυμάτων, οι οποίοι δεν είχαν διαθέσιμα τα δωμάτια την ώρα που έπρεπε να παραδοθούν.
• - Καταλύματα για τα οποία είχαν γίνει κρατήσεις και δεν ανταποκρινόταν στις υποσχέσεις παρoχών που έδωσαν οι ιδιοκτήτες τους. Π.χ. περιπτώσεις δωματίων τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα «πούλησαν» με θέα στη θάλασσα και τα οποία στην πραγματικότητα έβλεπαν τοίχο. Άλλες περιπτώσεις ξενοδοχείων 4 αστέρων, των οποίων οι υπηρεσίες ήταν πολύ χαμηλότερου επιπέδου, κ.λπ..
• - Πολύ συχνά τα παράπονα-καταγγελίες αφορούσαν ανύπαρκτες υπηρεσίες, τις οποίες διαφήμιζαν ξενοδοχεία στο διαδίκτυο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αφορούσαν τις υποβαθμισμένες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας των καταλυμάτων.

• Επόμενη κατηγορία παραπόνων είναι τα αεροπορικά ταξίδια (44 προβλήματα). Καταναλωτές κατήγγειλαν:
- Αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες αυθαίρετα ακύρωναν τις πτήσεις τους, ακόμα και την τελευταία στιγμή.
- Μεγάλες καθυστερήσεις στην αναχώρηση των πτήσεων (μέχρι και 22 ώρες).
- Απώλεια ή καταστροφή (μερική ή ολική) αποσκευών.
- Μεγάλες καθυστερήσεις (ακόμα και 4 μήνες) για την επιστροφή των χρημάτων, από ακύρωση εισιτηρίων.
- Παρακράτηση υψηλών ποσών για ακυρωτικά εισιτηρίων.
- Άρνηση χορήγησης δωρεάν εισιτηρίων, με βάση πρόγραμμα συχνών επιβατών.
- Ανύπαρκτες πτήσεις, ενώ οι καταναλωτές είχαν εκδώσει εισιτήρια για αυτές, μέσω διαδικτύου.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τα οργανωμένα ταξίδια (38 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:
- Ελλιπή ενημέρωση για τους όρους της σύμβασης, για τις προϋποθέσεις ακύρωσης συμμετοχής, για τα χρονικά περιθώρια της υπαναχώρησης, για το συνολικό κόστος, για τις επιπλέον επιβαρύνσεις.
- Άρνηση επιστροφής της προκαταβολής, για ακύρωση της συμμετοχής, από τους καταναλωτές, λόγω σοβαρών και επιβεβαιωμένων προβλημάτων υγείας.
- Κακή παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Μη παράδοση των συμβολαίων και των γενικών όρων συμμετοχής, στον καταναλωτή.
- Αθέτηση προγράμματος ταξιδιού.
- Αθέτηση υποσχέσεων, που αφορούσαν κατηγορίες ξενοδοχείων, ποιότητα μεταφοράς μέσων, κ.λπ..
Αρκετοί καταναλωτές παραπονέθηκαν ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα ή οδηγία, από την Πολιτεία, προς τα τουριστικά πρακτορεία, για τα οργανωμένα ταξίδια προς τη Ρωσία τις ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών.

Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα παράπονα των καταναλωτών για την ακτοπλοΐα (22 προβλήματα). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:
- Μεγάλες καθυστερήσεις στην αναχώρηση των πλοίων.
- Αγορά εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου, σε τιμή διπλάσια της κανονικής.
- Θαλάσσιο «αποκλεισμό» του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
- «Αποκλεισμό» του λιμανιού του Πειραιά, από συνδικαλιστές.

Επόμενη κατηγορία αποτελούν τα παράπονα, για ενοικιάσεις αυτοκινήτων (6 καταγγελίες). Οι καταναλωτές κατήγγειλαν:
• - Χρεώσεις, σε πιστωτικές κάρτες, μετά την επιστροφή του αυτοκινήτου στην εταιρία, με πρόσχημα ότι τα οχήματα είχαν υποστεί ζημιές.
• - Διαφορετικές πραγματικές χρεώσεις από αυτές που ανακοινώνονταν στην ιστοσελίδα, μέσω της οποίας οι καταναλωτές είχαν ενοικιάσει τα οχήματα.
• - Αυτοκίνητα σε κακή κατάσταση ή αυτοκίνητα διαφορετικά από αυτά που ενοικιάστηκαν, μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικής επικοινωνίας.
• - Άρνηση χορήγησης του λευκού αντιγράφου χρέωσης της πιστωτικής κάρτας.
• - Χρέωση της πιστωτικής κάρτας με ολόκληρο το ποσό της εγγύησης, τη στιγμή της ενοικίασης.

Οι υπόλοιπες 20 περιπτώσεις αφορούν καταγγελίες για υπερβολικές τιμές (σαλάτες, μπύρες, ξαπλώστρες, ποτά, νερά, αναψυκτικά, σούπερ μάρκετ, κ.λπ.), μη έκδοση αποδείξεων, επιβολή «μεταλλαγμένου» κουβέρ, παραβίαση αγορανομικών διατάξεων, σε χώρους εστίασης και «μονοπωλιακών» κυλικείων, καταπάτηση του αιγιαλού και δυσκολίες, στην πρόσβαση των καταναλωτών, στη θάλασσα, καθυστερήσεις και υπερφόρτωση λεωφορείων ΚΤΕΛ, καθώς και διάφορα ερωτήματα καταναλωτών, για τα δικαιώματα στις τουριστικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου